Objavljeno

Novi film Liv Ullmann daje drugačiji ton Strindbergovoj drami

Norveška glumica i redateljica Liv Ullmann iza sebe ima oko pet desetljeća iskustva, a njezini živopisni umjetnički i osobni uspjesi već su je učinili legendarnom.

Rođena 16. prosinca 1939. godine u Tokiju, Ullmann je sredinom 1950. godina počela glumiti na kazališnim daskama, koje je obilježila ulogom Nore u Ibsenovoj drami Lutkina kuća koja kritizira instituciju braka. Zapažena zbog svoje ekspresivne glume i inteligentnih nastupa, najpoznatija je ipak ostala po umjetničkoj i intimnoj vezi sa švedskim majstorom filma Ingmarom Bergmanom, s kojim je surađivala na čak deset filmova.

Uz to je nanizala i nebrojenu količinu drugih glumačkih uspjeha u različitim svjetskim filmskim i kazališnim produkcijama, a u posljednjih je dvadeset godina i sama režirala nekoliko hvaljenih i nagrađivanih filmova, kao što su Sofie (1992) i Faithless (2000).

Posljednji od njezinih uradaka adaptacija je drame Gospođica Julija švedskog dramatičara Augusta Strindberga, priče o ljubavnom trokutu između usamljene aristokratkinje, ambicioznog sobara i njegove zaručnice, s Jessicom Chastain, Colinom Farrellom i Samanthom Morton u glavnim ulogama.

Ono što ju je privuklo ekranizaciji teksta koji se smatra mizoginim bila je nevjerojatna priča o klasnom sistemu i životnim nepravdama, ali i o odnosu između muškarca i žene, čiji je glas željela osnažiti i omogućiti joj da izrazi osjećaje tuge, nepripadanja i osamljenosti, što joj prije nije bilo dozvoljeno.

Na taj je način izvornoj Strindbergovoj drami dala drugačiji ton, jer kako kaže: “On nije imao predobro mišljenje o ženama i zato je dobro da je adaptaciju napravila žena.” Željela ga je podsjetiti da smo svi ljudska bića i zato si je u adaptaciji uzela za pravo dati glas gospođici Julie.

Iako se ne smatra feministkinjom, već realisticom koja se zalaže za ženska stajališta, smatra kako su nam feministički glasovi danas prijeko potrebni zbog toga što je izrazito teško biti ženom.

Režirajući film usmjeren na načine na koji kategorije roda i klase sustavnom opresijom oblikuju individualne osobnosti i mogućnosti, Ullmann je nastavila vlastitu povijest stvaranja kritičke umjetnosti koja propituje uobičajenu društvenu percepciju žena. TheMarySue/IndieWire

Film Miss Julie u hrvatskim kinima pogledajte sredinom siječnja.


Povezano