Objavljeno

Nova samouvjerenost FKA twigs

Dobar dio medija i kritike pristupio je novom EP-u FKA twigs s očekivanjem veće prijemčivosti u odnosu na njena prethodna izdanja, temeljenim gotovo isključivo na činjenici da je Tahliah Barnett u međuvremenu prohodala s Robertom Pattinsonom.

Logika u pozadini ovakvog rezoniranja kao ishod ne očekuje diskrepanciju između celebrity potencijala realiziranog u domeni žutog tiska i za pojmove istog opskurnih glazbenih odabira autorice. Ako Barnett hoda s tipom koji se proslavio ulogom poželjnog vampira, to naravno ne znači da će njen rad zato postati audio ekvivalentom Twilighta.

To nas dovodi do druge bitne stvari u vezi EP-a M3LL155X (čita se “Melissa”, je li) – može li mu se uopće pristupiti kao audio uratku? FKA twigs na ovom, kao i na većini izdanja, pridaje gotovo jednaku važnost glazbi i videospotovima u vlastitoj režiji, snimljenima za sve osim jedne pjesme te zajednički objavljenima u maniri onoga što Beyoncé zove “vizualnim albumom”. U svakom slučaju, pri samom upoznavanju s M3LL155X-om prilično je jasno da FKA twigs koristi EP kao svojevrsnu eksperimentalnu formu za iskušavanje novih ideja, u periodu između albuma koji zahtijevaju cjelovit i obuhvatan narativ. Dodatni plus je što to ne čini samo na formalnoj razini pa ovdje doista možemo govoriti o testiranju i osvajanju novih glazbenih teritorija.

Bučni i abrazivni dijelovi pri početku Figure 8 odmah daju do znanja da FKA twigs nije zamislila nikakav korak u zvukovni mainstream, također, već prva pjesma dosta jasno uvodi vogue kao motiv koji se provlači što kroz kretnje i plesače u spotovima što kroz reference u samim tekstovima i naslovima pjesama.

Nedavno je u intervjuu za Complex rekla kako joj je voguing pomogao osnažiti samopouzdanje i pronaći unutarnju ženstvenost koju naziva “Melissa” po prvi puta odskačući od generičkih naziva izdanja – M3LL155X je trebala nastaviti niz EP1, EP2, LP1 kao EP3, ali čini se da je promjena bila dovoljno dubinska za iskorak u nazivlju.

Nakon mračnog videa s Michèle Lamy, I’m Your Doll djeluje neočekivano prizemno, ipak poentirajući upravo doslovnim naglašavanjem karikaturalnih stihova i realističnim prikazom jednog sasvim običnog i sasvim odvratnog lika.

Melodična In Time najočigledniji je potencijalni hit, ujedno i najbliža zvuku LP1 (s iznimkom grezog rap dijela), svojevrsna sestra break-up narativa Two Weeks samo s daleko manje strpljenja. Od zarazne uvodne melodije poželite da se sve razvije u punokrvnu pop stvar, ali FKA twigs jednostavno ne razmišlja na taj način pa mijenja zvuk zajedno s promjenama raspoloženja. U ovoj sjebanoj verziji ’90s r&b spota s protagonisticom, frendicama i frajerom, FKA twigs je naizmjence trudna, sređena u elegantnoj haljini i henga s curkama, a izraz gađenja na partnerovom licu kad joj šarena tekućina krene curiti po međunožju (jer tko želi vidjeti ženske ‘životne gadosti’) naprosto je neprocjenjiv.

Otprije poznata Glass & Patron zvuči kao nekoliko pjesama u jednoj, r&b balada pomiješana s klupskom pjesmom pogodnom za krumping i već spomenuti voguing, sa spotom koji jasno poručuje da je ovo igra po pravilima FKA twigs. Kada kaže da držiš tu pozu za nju, onda jebeno držiš tu pozu za nju. Efekt cjeline EP-a djelomično je postignut ponavljanjem zvukovnih i stihovnim motiva, tako se primjerice dodani uvodni dio Glass & Patron otkriva u punom svjetlu na posljednjoj Mothercreep u kojoj nakon dvije puno teže prethodne pjesme dobivamo nešto prozračniji zaključak intenzivnog osamnaestominutnog iskustva koje svakim slušanjem djeluje sve konciznije.

FKA twigs je u više navrata izrazila negodovanje trpanjem u ladicu ‘alternativnog r&b-a’, povremeno nastojeći u cijelosti izbjeći r&b etiketu, međutim na M3LL155X-i i u pratećim spotovima teško je zanijekati upravo taj utjecaj.

I dalje nema brige da će ikoji od izričaja kojih se dotiče biti interpretirani na dosadno konvencionalni način, tako su prijemčivi momenti ovdje kontrastirani ‘ružnim’ elementima, pop melodije bivaju prekinute sirovim hip-hop upadima, trip-hop beat ne traži kinematični ugođaj, r&b verse umjesto zaraznog refrena završi klupskim trenutkom kakav bi Kelela možda u cijelosti iskoristila kao podlogu; ukratko, FKA twigs je zainteresirana za efekt naizgled neočekivanog koje tek pomnijim slušanjima otkriva svoje eventualne zakonitosti.

Sumorne melodije, basevi i škljocanjeprožimaju cijelo izdanje održavajući atmosferu koja ima bitno različit ishod od one na, primjerice, LP1. Za razliku od ondašnje introspektivne revizije teškog odnosa, M3LL155X samouvjerenošću u glazbenim (i vizualnim!) odabirima te najuvjerljivijm vokalnim izvedbama do sada predstavlja iskaz osnaženosti i u osobnom i u umjetničkom smislu.


Povezano