Objavljeno

Naomi Klein o klimatskim promjenama i ekonomskom sustavu

“Ili klima ili naš postojeći ekonomski sustav – ne možemo imati oboje”, ovako započinje intervju koji je s kanadskom autoricom i društvenom aktivisticom Naomi Klein povodom objavljivanja njene najnovije knjige This Changes Everything: Capitalism Vs. the Climate vodila Lindsay Abrams.

Izbor je, naizgled, vrlo težak, što je na kraju krajeva i jedan od razloga zašto mnogi/e uporno odbacuju znanstveno utemeljene dokaze i poriču postojanje klimatskih promjena. No na spomenuti dualizam, smatra Klein, ne treba gledati kao na problem već kao na “jedinstvenu priliku koja se javlja jednom u sto godina da popravimo neke osnovne stvari koje ne valjaju s našom ekonomijom.” Naime, postojeći ekonomski sustav ionako ne funkcionira, pa bi djelovanje u svrhu ublažavanja i sprečavanja klimatskih promjena moglo imati pozitivne posljedice po ekonomsku situaciju, poglavito problem nejednakosti i nezaposlenosti.

Stvarne uzročnike promjena Klein ne vidi u “lukavim ‘zelenim’ grupama i velikim sastancima UN-a”, već u novim, grassroots pokretima koji se suprotstavljaju sustavima koji pridonose klimatskim promjenama. Osobitu važnost Klein ne pridaje “obraćenju” onih koji/e otvoreno poriču klimatske promjene, već ravnodušnih osoba (u stanju “skrovitog poricanja”) koje ne poriču znanstveno utemeljene dokaze, no i dalje samo sliježu ramenima govoreći: “Da, stalo mi je do klimatskih promjena, ali ne pretjerano.”

Dosadašnji “korak-po-korak” pristup pokazao se prilično neučinkovitim, pa nam sada preostaju jedino radikalne promjene. Međutim, da bi do njih došlo, raspravu o klimatskim promjenama najprije valja staviti u kontekst političkog diskursa: “Postoji stav da se bitka protiv klimatskih promjena može dobiti tako da problem jednostavno depolitiziramo, da se ponašamo kao da ga možemo riješiti bez zadiranja u politiku. Ja predlažem sasvim drugačiju teoriju: jedino uplitanjem u politiku možemo dobiti velike bitke.” Na koncu, ne treba zanemariti ni moralnu komponentu ovog problema: “Nemoralno je dopustiti da zemlje potonu kada imamo moć spriječiti da se to dogodi. Nemoralno je našoj djeci ostaviti osiromašeni svijet pun opasnosti koje smo također mogli/e spriječiti.”

U konačnici, poručuje Klein, izbor je na nama: hoćemo li “dopustiti da klimatski poremećaji promjene sve u našem svijetu” ili ćemo “promijeniti manje-više sve u našoj ekonomiji kako bismo izbjegli takvu sudbinu?”

Čitav intervju s Naomi Klein možete pročitati ovdje. Salon


Povezano