Objavljeno

Najbolji holivudski hashtag #HireTheseWomen

Društvene mreže našle su se u ulozi PR-a za žene u filmskoj industriji. Hashtag #HireTheseWomen potaknuo je korisnike raznih mreža da se uključe u promociju redateljica i scenaristica u želji smanjivanja rodna neravnopravnosti u Hollywoodu.

Nisu morali učiniti ništa više nego podsjetiti na postignuća koja te autorice već imaju iza sebe, a koja je holivudski lobi odlučio zanemariti.

American Psycho (2000), Thelma and Louise (1991), We Need To Talk About Kevin (2011), Boy’s Don’t Cry (1999) samo su neki od naslova iza kojih stoje redateljice. Filmska kritičarka Miriam Bale pokrenula je “kampanju” tweetom #HireTheseWomen koji se ubrzo proširio, a popis imena raste iz dana u dan.

Tweet je potaknula infografika njujorške filmske akademije (NYFA) Gender Inequality in Film koja na svom blogu piše: “Nakon pregleda podataka, jasno je da je Hollywood ostao zaglavljen u rodnoj pristranosti. Naravno, nisu sve vijesti negativne i imamo brojne filmašice, uloge i talente koje propituju status quo. Osim toga, u indie sferi, žene čine oko polovice redatelja/ica na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, ali i dalje se bore kada je riječ o filmovima sa širom distribucijom”.

Lexi Alexander, jedina žena koja je režirala Marvelov film, Punisher: War Zone (2008), napravila je svoj popis redateljica i scenaristica čije bi nove filmske projekte željela vidjeti. Također, iako prati rad velikog broja nezavisnih autorica, misli da to nije pravi put. “Ako žene odaberu gerilski stil stvaranja filmova ili produkciju novih medija i slično, potpuno ih podržavam. Ali ako su tamo jer ih ‘veliki Hollywood’ ne želi pustiti unutra, tada se sve više i više udaljavamo od jednakosti.”

Na svom blogu osvrnula se na listu i objasnila svoje motive: “Pokušala sam to objasniti neki dan nekome tko se prepirao sa mnom i tvrdio da žene i manjine u filmu trebaju stvarati vlastite mogućnosti, umjesto da se žale na Hollywood“. Žene to i čine, a da se nisu već desetke puta samostalno upuštale u različite filmske projekte, za njih nikada ne biste niti čuli. Međutim, „ako to prihvatimo kao stalno stanje tada sudjelujemo u najzaj****nijem, diskriminatorskom okruženju u 21. stoljeću”.

Zadnjih pet godina žene su režirale mizernih 4,7% dugometražnih igranih filmova . Samo jedna žena, Anne Fletcher, režirala je dva filma u istom razdoblju. FilmSchoolRejects


Povezano