Objavljeno

Može li crowdfunding dokinuti rodni jaz u poduzetništvu?

Žene posjeduju više od četvrtine tvrtki na američkom tržištu malih poduzeća, a prema podacima Američkog ureda za popis stanovništva posljednjih su godina pokrenule gotovo dvostruko više novih tvrtki od muškaraca.

No, studije harvardske poslovne škole potvrđuju ono čega se žene u poduzetništvu boje – investitori preferiraju ideje muškaraca, čak i ako im žene predlože istu stvar. Sve to potiče žene da se okrenu crowdfunding internetskim stranicama kao što je Kickstarter ne bi li svoje poslovanje podigle na noge.

Podaci Hebrew University u Jeruzalemu pokazuju da čak 69.5% projekata žena svojim kampanjama uspješno sakuplja potrebna sredstava u odnosu 61.4% projekata koji predlažu muškarci. No, ne treba se zavaravati i misliti da crowdfunding podilazi ženskom poslovanju. Naprosto se radi o činjenici da projekti koje predlažu žene i koji budu odobreni za financiranje iziskuju puno manje novčanih sredstava nego oni koje predlažu muškarci.

Ono što je zanimljivo jest činjenica da žene neprestano financiraju projekte drugih žena te se tako formira novi način  pokretanja ženskih tvrtki čiji su početni koraci  neovisni od odobravanja muškaraca na pozicijama moći.

Osim mainstream crowdfunding stranica poput Kickstartera, Indiegogoa and GoFundMe, PlumAlley je nova stranica koja upravo počiva na načelu žene ženama. Stranica je izvorno postavljena kao platforma za iznošenje uspješnih priča žena iz svijeta  biznisa i tehnologije. U 2013. godini izrasla je u novu crowdfunding platformu namijenjenu ženama.

„Pronađite svoju publiku i sektor i onda odradite to vrhunski . Mi gradimo zajednicu oko projekata do kojih je ženama stalo“, kaže Deborah Jeckson, osnivačica PlumAlley platforme.

Ono što je sigurno jest činjenica postoje rodne prepreke u poduzetništvu za žene. Crowdfunding zasigurno nije idealno rješenje te nikako ne bi trebalo biti jedina opcija financiranja poslovnih projekata žena, no svakako se čini dobrom opcijom za ostvarenje poduzetničkih aspiracija. TheWeek


Povezano