Objavljeno

Feministički potez Ellen Pao: Ukidanje pregovora o plaći

Ellen Pao, američka odvjetnica i izvršna direktorica društvene mreže Reddit, donijela je odluku o ukidanju pregovora o plaći za nove zaposlenike/ce. 

„Muškarci agresivnije pregovaraju o plaći od žena, a žene su na neki način sankcionirane ako se uopće i upuste u pregovore“, izjavila je Pao u intervjuu za Wall Street Journal.

Zbog toga Reddit neće pregovarati o plaći pri zapošljavanju nego će novim zaposlenicima/ama jednostavno ponuditi određeni iznos koji smatra poštenim.

Žene su rjeđe spremne pregovarati o plaći od muškaraca što potvrđuje studija iz 2007. godine, a da kada pregovaraju mogu biti kažnjene zbog prestupanja rodnih očekivanja pokazuje pak druga studija, što ukazuje da odluka Ellen Pao nije donesena nepormišljeno.

Neki to smatraju lošim potezom koji neće riješiti prastari problem podsvjesne rodne pristranosti. Matthew Bidwell, profesor s Whartona, načelno se slaže s ovim potezom, ali smatra da bi on mogao nositi negativne posljedice i otežati Redditu odabir kandidata, jer se nekima neće svidjeti nemogućnost pregovaranja.

Ellen Pao je poznata američkoj javnosti od kada je 2012. godine tužila tvrtku Kleiner Perkins zbog rodne diskriminacije. Zbog tužbe je dobila otkaz i iako je izgubila na sudu, njezina tužba je potakla razgovore o rodnoj diskriminaciji u Silikonskoj dolini. [J.K.] Mashable


Povezano