Objavljeno

Moderni načini za olakšavanje menstrualnih tegoba

Najnoviji tehnološki trendovi i mogućnosti koje nam pružaju svojim kreativnim i praktičnim aplikacijama po mnogočemu nam olakšavaju živote, a jedna od njih koja je posebno interesantna ženama upravo je aplikacija koja im pomaže u praćenju menstrualnog ciklusa.

Prošlo je vrijeme kada su žene morale po kozmetičkim dućanima sakupljati kalendariće i pomno ih čuvati u svojim novčanicima ili kupaonicama i označavati dane kako bi znale je li došlo vrijeme da svoje torbe opreme ulošcima, tamponima i rezervnim gaćicama.

Jednostavne aplikacije koje bilježe vaš menstrualni ciklus napredovale su u raznim smjerovima. Prilagođene aplikacije sada nude razne opcije, zavisno od toga koje su vam informacije vezane uz vašu mjesečnicu najvažnije.

Period Tracker klasičan je primjer aplikacije koja nudi bazične informacije o vašem menstrualnom ciklusu, a funkcionira tako da prikuplja podatke koje ste unijeli tijekom prethodnih ciklusa te na temelju njih radi izračun koji je po mnogo čemu točniji od klasičnog 28-dnevnog izračuna ciklusa koji se ne odnosi na većinu žena čiji ciklusi traju dulje ili kraće od 28 dana. Aplikacija Fertility Friend Mobile nudi vam jednostavan grafički prikaz plodnih i neplodnih dana baziran na podacima koje korisnice same unose o svome tijelu., a sadrži i korisne informacije vezane uz začeće i trudnoću. Za žene koje koriste oralnu hormonalnu kontracepciju, tu je aplikacija MyPill koja im služi kao podsjetnik u uzimanju kontracepcije, kako ne bi došlo do situacija u kojemu ih čak jedna preskočena pilula može dovesti do neželjene trudnoće.

S napretkom tehnologije, bilo je za očekivati da će se tržište, osim na razvijanje aplikacija, orijentirati i na proizvode koji ženama znatno olakšavaju one dane u mjesecu.

Proizvod koji su žene dočekale širom raširenih ruku svakako su THINX-ovo samoupijajuće donje rublje, koje je osmišljeno kako bi ženama tijekom menstruacije osiguralo suhoću. Svaki komad donjeg rublja napravljen je od nekoliko slojeva dizajniranih tako da upijaju vlagu, bore se protiv bakterija ‘nevidljivim srebrnim liječenjem’ te upijaju tekućinu (kapacitet im je do čak dva tampona tekućine), čime vas spašavaju od neugodnih situacija uzrokovanih neželjenim crvenim mrljama koje često znaju izbiti na hlačama ili suknjama prilikom obilnijeg krvarenja.

Proizvođači/ce THINX-ovog donjeg rublja tvrde kako je riječ o vrlo udobnom proizvodu, koji osim estetike nudi i veoma praktične mogućnosti, kao što su jednostavno pranje i ponovna upotreba. Osim toga, THINX se udružio s AFRIpads-om, projektom koji ženama u siromašnijim zemljama osigurava uloške koji se mogu koristiti više puta. Inicijativa koja je u ovom kapitalističkom društvu svakako za pohvalu!

Pojava Moon Cupa (menstrualne čašice) na tržištu mnogim je ženama znatno olakšala financijske, ali i zdravstvene dileme koje su imale vezano uz izbor najpraktičnijih, najzdravijih i najekonomičnijih menstrualnih higijenskih proizvoda. To su prepoznali i znanstvenici i znanstvenice koji/e su se posvetili kreiranju LOONCUP-a, menstrualne čašice koja, osim što je jednostavna za upotrebu i održavanje, automatski analizira boju i volumen vaše menstruacije. LOONCUP je ocijenjen kao potpuno siguran, jer mu se baterija, antena i senzor nalaze unutar izbočenog dijela čašice, tj, vanjskoga dijela. Signali koje šalje LOONCUP su vrlo niski i sigurni, tako da se korisnice ne moraju brinuti za svoje zdravlje.

Osim toga, kreatori i kreatorice LOONCUP-a nadaju se kako će ovaj proizvod iz menstrualne krvi uskoro moći iščitati znakove anemije, dijabetesa ili povišenog kolesterola.

Suočavanje s promočenim gaćicama, ulošcima ili konstantnom potrebom za slatkim dovoljno je stresno samo po sebi, ali se priroda pobrinula da ženama uz to osigura i dovoljnu količinu boli koja će im prilikom menstruacije dodatno onemogućiti normalno funkcioniranje. Do sada su se žene s tom boli suočavale uglavnom skvrčene u kaučima ili na radnim mjestima, čekajući da im pain killeri konačno počnu djelovati i olakšaju im život na barem nekoliko sati. Međutim, tehnologija je i za ovaj, definitivno najiritantniji problem prilikom menstruiranja, pronašla rješenje.

Livia je prijenosni uređaj koji omogućava instantno olakšanje od bolnih grčeva, a traje i do 15 sati (po jednom punjenju). Tvrtka koja je proizvela Liviu preuzela je modernu tehnološku fizioterapiju koja kroz električne impulse blokira receptore boli, što je najznačajniji pomak u tehnologiji koja je posvećena olakšvanju problema s kojima se žene susreću prilikom menstruacije! Huffingtonpost


Povezano