Objavljeno

Mix Feminae: Žene, Girls, grrrls

U ovotjednom Mix Feminaeu, čitajte o rodno osviještenim celebrityjima koji feminističku borbu unose u mainstream, glazbenicama koje povezuju riječi “Ljute smo na društvo koje nam govori, Djevojka = glupa, Djevojka = zločesta, Djevojka = slaba”, te o rodnoj inertnosti filmske industrije.

Prema izvješću Marthe Lauzen, izvršne direktorice Centra za proučavanje žena na televiziji i filmu, zaposlenost žena u filmskoj produkciji u posljednjih se 16 godina čak i smanjila. Naime, analiza koja je uključivala 250 filmova, proizvedenih u SAD-u, koji su najviše zaradili na kino blagajnama, pokazala je da žene čine 16% od 2,938 ukupno zaposlenih, što je pad od 2% u odnosu na prošlu godinu, te pad od 1% u odnosu na 1998. godinu.

Borba za rodnu ravnopravnost nije stoga ni u kom slučaju završena, što u svom prilogu Shriverinom izvješću o financijskoj nesigurnosti žena u Americi, ustajući protiv seksizma, kaže i Beyonce.

“Trebamo prestati vjerovati u mit o rodnoj jednakosti. To još nije stvarnost”, piše Beyonce, potvrđujući depresivnu istinu da previše muškaraca i žena vjeruje kako je borba za ženska prava težnja nekog prošlog vremena i da više nemamo čemu težiti. Upravo suprotno, borba je itekako stvarna, ali problem nejednakosti nije samo ženska stvar.

“Muškarci moraju zahtijevati da njihove supruge, kćeri, majke i sestre zarađuju više”, “djevojke moramo učiti da mogu postati što god žele”, a “dječake moramo podučiti jednakosti i poštovanju, tako da im kad odrastu, rodna jednakost bude prirodan način života”, navodi Beyonce u svom eseju.

Da je važno dječake osvijestiti o važnosti rodne ravnopravnosti, jasno je bilo Jane Gordon, majci poznatog glumca i redatelja, te deklariranog feminista Josepha Gordona-Levitta. On je prilikom gostovanja u talk showu Ellen DeGeneres izjavio da mu je majka usadila duboku osviještenost o feminističkim pitanjima poput objektifikacije žena i dodao da “vrijedi obratiti pozornost na uloge koje su nam na neki način predodređene i na to da se ne moramo uklapati u te uloge. Možemo biti štogod želimo.”

Serijom Girls, feminističke poruke mainstream nastavlja unositi i autorica i glavna glumica serije Lena Dunham, koja se pojavljuje na naslovnici novog Vogue magazina (neretuširane fotografije možete pogledati ovdje). U trećoj sezoni serije Lena se bavi ženskim prijateljstvom, proziva neodgovornost muškaraca, žensku seksualnost publici predočava kroz scenu lezbijskog oralnog seksa, te se prikazujući nesavršenosti vlastitog tijela protivi ideji da žensko tijelo mora zadovoljiti muške standarde ljepote.

Međutim, upravo je prikazivanje nesavršenosti ženskog tijela zbunilo reportera The Wrapa, Tima Molloya, koji ju je upitao zašto je tako često gola u seriji. “Nitko se ne žali zbog golotinje u Igrama prijestolja, ali jasno mi je zašto to tamo rade. Čine to da bi golicali maštu publike. Tvoj lik je često nasumično gol bez ikakvog osobitog razloga.”

Međutim gledajući seriju, svima postaje jasno da su scene golotinje prisutne prije, tijekom i poslije seksa ili u kupaonici, što znači da se radi o situacijama u kojima je golotinja sasvim realna i očekivana stvar. Ne možemo stoga reći da je Dunham u seriji prečesto i besmisleno gola, ali možemo postaviti pitanje – Čini li nam se njezina razgolićenost takvom jer iskače iz okvira dekorativnog, savršenog ženskog tijela koja inače vidimo u medijima?

Neseksualna razgolićenost koju u seriji vidimo, govori nam da žensko tijelo nije namijenjeno samo vizualnoj konzumaciji i osiguravanju muškog seksualnog užitka, a komplicirani seksualni odnosi i scene seksa, koje će nekoga možda i uznemiriti, teže pokazati sve nesavršenosti ljudskih odnosa i u krajnjoj liniji kod publike izazvati osjećaj normalnosti.

Uz seriju Girls vezana zanimljivost je da će u jednoj epizodi treće sezone gostovati glazbenica Kim Gordon, bivša članica benda Sonic Youth, čija će knjiga Is It My Body?: Selected Texts, biti objavljena ovaj mjesec, a radi se o zbirci eseja koje je tijekom 80-ih i početkom 90-ih pisala za časopise o umjetnosti i kulturi.

“Ljute smo na društvo koje nam govori, Djevojka = glupa, Djevojka = zločesta, Djevojka = slaba”, ulomak je iz Riot Grrrl manifesta koji je 2010. godine u njujorškom klubu Knitting Factory, na događaju posvećenom Kathleen Hanna-i, pročitala upravo Kim Gordon.

Kathleen Hanna i njezin bend Bikini Kill, bili su lideri Riot grrrl pokreta početkom 90-ih, a nedavno snimljeni dokumentarni film The Punk Singer: A Film About Kathleen Hanna, govori o njezinom životu i glazbi, te sposobnosti da inspirira druge žene. U glazbenom smislu pak, Hanna se upustila u novi projekt sa svojim novim bendom The Julie Ruin, a njihov debitantski album Run Fast, objavljen je u rujnu prošle godine.


Povezano