Objavljeno

Mix Feminae: Voxove lezbijke godine

Za slučaj da još uvijek niste smislie gdje ćete idući vikend, odlučilie smo vam skratiti muke i pozvati vas da nam se u petak, 19. prosinca, pridružite u Coolturi na (sada već trećem po redu) izboru za Lez Of The Year, godišnjoj nagradi za dostignuća žena (i onih koji se tako osjećaju) koje pridonose vidljivosti lezbijki i biseksualnih žena na području sporta, kulture i aktivizma.

Budući da se Vox ove godine našao među nominiranima za ovu prestižnu nagradu, odlučilie smo opravdati svoju nominaciju i za današnji Mix Feminae izabrati nama najdraže tekstove ove tematike koje smo u proteklih godinu dana objavilie.

Glasovanje kreće od ponedjeljka, a svoje favoritkinje možete podržati ovdje!

Krećemo ozbiljno, s tematom Gabrijele Ivanov koji se fokusira na životne putove i odluke pojedinih osoba iz Hrvatske, BiH i Srbije koje su bile izrazito aktivne u LGBT pokretu, ali  su odabrale ili bile prisiljene iseliti se iz svojih država.

U svom uvodnom tekstu Gabrijela je ukratko predstavila problematiku i buduće sugovornice te najavila ključna pitanja na koja će u predstojećim tekstovima pokušati odgovoriti – Ima li aktivizam vijek trajanja, koliko pojedinac može učiniti za napredak  ljudskih prava u svom okruženju prije no mu počnu prijetiti smrću ili prije nego ga zadesi neki oblik PTSP-a, kronični umor ili žučni kamenac, te koliko je balkanski mentalitet krut i opire se idejama jednakopravnosti?

Na neka smo od ovih pitanja odgovorilie kroz razgovor s aktivisticom i nekadašnjom članicom Queer Beograd kolekiva, Majdom Puačom, no, da biste steklie cjelovitu sliku, čitajte nas i dalje!

Kad smo već kod strašnih aktivistica, nikako ne propustite intervju Antonele Marušić s Natašom Sukič, dugogodišnjom slovenskom LGBT aktivisticom i književnicom koja je, kandidiravši se nedavno na lokalnim izborima u Ljubljani, uspjela postati članicom gradske skupštine. Kako je u samo nekoliko mjeseci od pasivne biračice uspjela stići do ozbiljnog političkog angažmana – pročitajte ovdje.

Svakako vas pozivamo da pročitate i Antonelin intervju s Anom Opalić i Noahom Pintarićem (koji su također nominirani za LOTY 2014!) o filmu Još Jednom koji prati živote četiri lezbijke i jedne transrodne osobe od 2007. do 2013, fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativan rad.

Za one nešto otvorenije toplo preporučamo i tekst Marina Čajda koji se bavi štajgama kao prostorima socijalizacije i slavljenja identiteta. Postoje li i gdje naći lezbijske štajge, saznajte ovdje.

Jedna od iščekivanijih izložbi ove godine svakako je bila ona Naste Rojc. Kako nam je bilo i što nam se na izložbi (nije) svidjelo, pročitajte u tekstu Gabrijele Ivanov.

I ove smo se godine pobrinulie da vam preporučimo kojekakve zanimljive filmove i serije. Vida Starčević pisala je o novoj sezoni Orange Is The New Blacka, a Jelena Svilar predstavila je Transparent, odličnu dramediju Jill Soloway.

Veronika Mesić pisala je o odličnom Concussionu, filmu koji tematizira lezbijsku prostituciju, a Marino Čajdo je pisao o Skandalu, filmu koji prati razvoj LGBT zajednice i pokreta u Albaniji i koji smo prikazali na ovogodišnjem VFF-u.

40 Love

Za ljubitelje nešto kraće forme, u sklopu rubrike Kratki film nedjeljom, Barbara Gregov je predstavila 40 Love, užasno slatku ljubavnu priču o Debbie i Mariji koje se upoznaju uslijed prilično neobičnih okolnosti. Kako je Maria sasvim slučajno nokautirala Debbie za vrijeme teniskog meča, što je uslijedilo i kakve veze sa svim skupa ima Lilly Allen, pogledajte ovdje.

Barbara je također pisala i o Lesbian Hand Gestures, eksperimentalnom uratku redateljice Coral Short, kombinaciji Rorscharcha i electro-punk estetike benda Lesbians on Ecstasy. Ovu neobičnu high-tech fantaziju čekirajte ovdje.

Hana Sirovica je izabrala duhoviti Skate Bitches, toplu žensku priču o tome kako je ova opaka banda uz izvrstan soundtrack prevladala svoju femmefobiju!

U svojim preporukama nismo zaboravilie ni web serije. Antonela Marušić je razgovarala s nezavisnom filmašicom i autoricom kultnih web serija F to 7th i The Slope, Ingrid Jugermann, a za slučaj da ste ove klasike gledalie, Barbara Gregov je za vas izabrala još nekoliko odličnih!

Féminin/Féminin

U našoj slavnoj rubrici Strašna žena i ove smo godine predstavilie brojne genijalne žene. Petra Bezjak pisala je o novinarki, ilustratorici, spisateljici i kraljici crnog humora, groteske i dekadencije, Djuni Barnes, rad koje je Bertha Harris opisala kao ”praktički jedinu vidljivu ekspresiju lezbijske kulture koju imamo u našem zapadnom svijetu još od Sappho.”

Barbara Zec pisala je o producentici i glazbenici Lindi Perry, a Karmela Hromin o Audre Lorde, crnkinji, lezbijki, majci, ratnici i pjesnikinji, kako se sama Audre voljela predstavljati.

Za kraj smo odlučilie ostaviti par zanimljivih svaštarija. Pisalie smo o najljepšim LGBT pismima u povijesti, predstavilie odlične dating aplikacije za biseksualke i lezbijke, pozvalie vas da se autate barem virtualno i pronađete si lezbijsko grobno mjesto u za to namijenjenom groblju u Njemačkoj.

Čitajte nas i dalje i vidimo se u petak 😉


Povezano