Objavljeno

Mix Feminae: Što gledati na ZagrebDoxu?

Veljača je, zahvaljujući pojavama kao što su parenje mačaka pod prozorima, treći val snijega i Valentinovo, poprilično grozan mjesec. No, neke stvari ga mogu popraviti, a jedna od njih je i 11. ZagrebDox, koji ove godine počinje u veljači, i to već- sutra!

Kao i svake godine, za vas smo pročešljali program i odabrali što se nama na cijelom festivalu učinilo najzanimljivijim.

Kim Longinotto

Za početak predstavljamo posebnu gošću ovogodišnjeg Doxa, britansku dokumentaristicu Kim Longinotto. U svom radu često problematizira opresiju i diskriminaciju s kojom se suočavaju žene, a tim temama bavi se i Snovolovka, energičan portret bivše prostitutke Brende Myers-Powell, koja pomaže ženama i djevojkama da se izbave iz kruga seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja.

Uz Snovolovku koja je smještena u međunarodnu konkurenciju obavezno pogledajte i Longinottin  Ljubav je sve: 100 godina ljubavi i udvaranja u sklopu ciklusa Majstori Doxa. Ljubav je sve vodi nas na put kroz prošlost propitujući ljubav i udvaranje na ekranu u stoljeću neviđenih društvenih prevrata. Od prvog poljupca na filmu i rata do rađanja kulture mladih, oslobođenja homoseksualaca i slobodne ljubavi, pratimo parove koji si udvaraju na čajankama, ljube se u zadnjim redovima kina, nalaze se radi seksa i bore za pravo na ljubav.

Kul ljudi

U našem izboru filmova koji se bave kul ljudima obavezno pogledajte film Rođena za let koji prati plesačicu Elizabeth Streb i njenu bruklinsku trupu Streb Action Company tijekom jedne godine – uz arhivske snimke desetljeća njezinih nastupa i malih trenutaka s partnericom Laurom i njihovim suradnicima – dok razmišlja o svojim utjecajima, razvoju i izumima i priprema se za najveći javni nastup.

U filmu U potrazi za Vivian Maier John Maloof i producent Charlie Siskel razotkrivaju misterij nepoznate fotografkinje. Slijedeći tragove, prate njezinu povijest kroz New York, Francusku i Chicago. Vivian Maier je bila neizlječivi lutalica i samouka fotografkinja, a imala je nevjerojatnu sposobnost da se približi ljudima iz najrazličitijih slojeva.

Što će se tiče kul ljudi van umjetničke sfere, u  Bijesne bakice upoznajte Shirley i Hindu, dvije odvažne, gotovo devedestogodišnje Amerikanke koje tijekom svog obilaska gradova i gradića diljem SAD-a i razgovarajući pritom sa svima, od novopečenih beskućnika i studenata ekonomije do ekonomista rasta i tajkuna s Wall Streeta, propituju održivost neprekidnog ekonomskog rasta i pokazuju da ama baš nikada nije prekasno da se čovjek angažira i pokrene promjene.

Domaćica

Iz regionalne konkurencije donosimo vam dva filma, od kojih je prvi Bolesno Hrvoja Malbića, poznatog po dokumentarnom serijalu Direkt. Film portretira Anu, djevojku čiji su roditelji i psihijatrica htjeli izliječiti njezinu homoseksualnost, te na intiman način prikazuje njezin odnos s djevojkom Martinom koja joj daje podršku u oporavku od te teške traume.

Ističemo i Lijepo mi je s tobom, znaš, film Eve Kraljević koji prikazuje sestrinski odnos sniman kroz razdoblje od devet godina. Eva  je godinama htjela snimiti film o svojoj sestri Miji koja ima Downov sindrom – propitivala je njihov odnos i sram zbog nje, zbog onoga što nije mogla prihvatiti, zbog sebe i obitelji.  Na tome putu frustracija je nestala –a nastao je lijep prikaz sestrinske ljubavi.

Oko svijeta

Za početak, otputujte u Putinovu Rusiju i pogledajte kontroverzni Dan pobjede koji prikazuje posljedice zakona koji zabranjuje promidžbu netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnicima iz 2013. godine. Taj zakon doveo je do jačanja homofobije u društvu, a kako se u Rusiji nose s cijelom situacijom pogledajte kroz njihove osobne priče u ovom tridesetominutnom dokumentarcu.

Doxov BlISTOK donosi nam Svečanost i dužnost, film o tome kako je biti djevojka prije i poslije „doba dužnosti“ u Iranu. U doba dužnosti ulazi se s navršenih 9 godina, a ono sa sobom donosi i određene vjerske dužnosti. Osam godina kasnije redateljica posjećuje dvoje djece koje je snimala: Meliku i Marjam, rođakinje i nekadašnje najbolje prijateljice. Marjam nosi hidžab s punom vjerom i dijeli svoje egzistencijalne sumnje s bogom. Melika sanja o glumačkoj karijeri, lakira nokte i stavlja svoje slike na Instagram.

Teen Dox

U sklopu Teen Doxa u ponudi ima super stvari, ali s obzirom na to da ćemo se time pozabaviti i drugdje, istaknut ćemo samo dva. Idin dnevnik upoznaje nas s Idom Storm, mladom Norvežankom čiji je život niz strašnih uspona i padova koje joj je donio granični poremećaj ličnosti. Kroz isječke iz videodnevnika, snimajući se pred ogledalom ili u automobilu, ona razmišlja o svom stanju, očekivanjima okoline, mladosti – koju prikazuje u kućnim filmovima – te sadašnjosti i budućnosti. Malo-pomalo uspijeva se osloboditi okova muke i pronalazi točku s koje bi svijet mogao opet izgledati podnošljivo.

Seksualnost mladih problematizira Nisam za cure dokumentarni film o jedanaestogodišnjem Melvinu koji ima tajnu: ne sviđaju mu se cure. Iako obitelj zna, boji se priznati kolegama u školi jer misli da bi ga mogli početi zlostavljati. Što da radi kada mu najcool cura u razredu pošalje ljubavno pismo?

Kratko, problematizirajuće i slatko

Jay Rosenblatt možda vam je poznat s 8. Dox festivala kada je predstavljena njegova autorska retrospektiva , između ostalog i izvrstan Samo samo htjela biti netko o Aniti Bryant, gorljivoj anti-gay aktivistici iz 1970-ih. Ove godine pogledajte njegov Klaustrum koji se temelji na stvarnim psihoanalitičkim studijama slučajeva, točnije trima ženama zatvorenima u psihološke zone koje funkcioniraju i kao utočište i kao zatvor. One misle da su bolesne i da se trebaju liječiti kako bi počele funkcionirati onako kako to od njih traži dominantno muško društvo.

I za kraj ne zaboravite pogledati kratke slatkiše Tim i Susan imaju iste pištolje koji se pita kakve veze municija ima s razmijenjivanjem ljubavi, i  Šetača psa mlade Caroline Ingvarsson koji govori o čovjeku koji, pogađate, šeta psa.

https://vimeo.com/81754241


Povezano