Objavljeno

Mix Feminae Special Edition: Osmomartovski vodič

Kako ne biste besciljno lutali bespućima interneta, za vas, na jednom mjestu okupljamo pažnje vrijedna događanja kojima različite organizacije i klubovi obilježavaju Međunarodni dan žena.

Klub studenata Filozofskog fakulteta (Lučićeva 3), osmi mart obilježava sedmog marta ciklusom predavanja i glazbenim programom.

S početkom u 16 sati Osmomartovski uvod u socijalistički feminizam ponudit će vam Feministički front, koji predstavljaju Mario Kikaš, Nikolina Rajković i Ankica Čakardić. Govorit će se o nastanku i kasnijim artikulacijama onoga što nazivamo socijalističkim feminizmom, o tome što ga razlikuje od drugih vizija feminizma, te o razlozima nastanka i radu Feminističke fronte.

Predavanje Žensko ‘ne’ fleksibilizaciji, u 18 sati, održat će članice Ženske fronte za radna i socijalna prava, Andreja Gregorina i Ivana Živković, koje će vas uputiti u negativne tendencije reforme radnog zakonodavstva s naglaskom na stavke Prijedloga zakona o radu koje provode direktno rodno diskriminatornu praksu.

Od 21:30 sati, zabavite se uz zbor ‘Veš Tice’, te uz glazbu ženskih izvođačica.

Osmomartovsku subotu započnite sudjelovanjem u Maršu za 8. mart na koji vas pozivaju Ženska mreža Hrvatske, Ženske sindikalne grupe i Ženska fronta za radna i socijalna prava.

Okupljanje započinje ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (Zvonimirova 15) u 10:30 sati, a solidarni marš prema Trgu bana Jelačića, s porukom ‘Nećemo zaboraviti 8, 8, 8!’, počet će sat vremena kasnije.

Marš za Dan žena posvećen je novom Zakonu o radu koji je unatoč nedostatku argumentirane javne rasprave i žestokom protivljenju svih sindikalnih središnjica te velikog broja udruga civilnog društva i javnosti prošao prvo saborsko čitanje. Novi Zakon o radu dodatno promovira nesigurne, fleksibilne oblike rada (rad na određeno, agencijski rad i prijenos ugovora o radu – outsourcing), legalizira dugogodišnje nezakonito ponašanje poslodavaca (pogotovo kada je riječ o prekovremenom radu), produljuje radni tjedan i do 60 sati te ograničava pravo na sindikalno organiziranje i štrajk.

Ovakav zakon imao bi osobito teške posljedice po žene koje su, osim što većinom obavljaju neplaćeni, njegovateljski rad, već dodatno diskriminirane na tržištu rada, bilo zbog trudnoće, starosti ili naprosto spola.

Po završetku marša, uputite se na osmomartovski gablec u LGBT Centru Zagreb (Petrinjska 27), odahnite uz vegetarijansko-vegansku platu i družite se u feminističkoj atmosferi od 12 do 15 sati.

Također, od 12 sati pa sve do 20 sati AKC Attack vas poziva na osmomartovsko druženje i akciju sakupljanja sredstava za tražiteljice azila. Očekuje vas sajam knjiga, „uzmi ili ostavi“ butik i People’s Kitchen večera na donacije, a više informacija potražite ovdje.

U večernjim satima preporučujemo predstavu V-day: Bez rampe – STOP nasilju nad ženama, u režiji Dubravke Crnojević Carić, koja će se u 20 sati održati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

U ovoj predstavi, utemeljenoj na Vagininim monolozima Eve Ensler, žene s invaliditetom progovaraju o vlastitoj seksualnosti, tabu temi našeg društva, te o svom erosu, ljubavi i čežnji. Ulaznice možete kupiti po cijeni od 20 kuna, a svoje mjesto osigurajte predbilježbom na soih@zg.t-com.hr.

Osim ovih zagrebačkih zbivanja, pažnju skrećemo na modnu reviju radnica ‘Arena trikotaže’ koja će se u Puli, u Prolazu Svetog Teodora, održati točno u podne, te na pjesničku akciju zadarskih autorica Poezija na megafon.

Naime, radnici i radnice ‘Arena trikotaže’, u štrajku su od 21. veljače, a cilj ove modne revije je pokazati umijeće vrijednih ruku sadašnjih i bivših radnika Arene, podržati njihovu borbu za pošteno zarađene plaće te obranu tvornice i radnih mjesta, kao i još jednom pozvati institucije da otkriju kako je došlo do uništenja tvrtke koja je jedan od glavnih gospodarskih simbola Pule.

Akcija Poezija na megafon, inspirirana je meksičkim pjesnikinjama okupljenima u grupu Poetas de megafono, koje upozoravaju na problem marginalizacije pjesnikinja, umjetnica i žena uopće, i teže afirmirati žensku poeziju. Na Narodnom trgu u Zadru, u 12 sati, pridružit će im se zadarske autorice iz udruge ZaPis i tako dati glas ženskom pjesničkom stvaralaštvu.

Onima pak, koji/e se tijekom vikenda nađu u Ljubljani preporučujemo da posjeta 15. feministički i queer festival Rdeče zore, a svima koji se zateknu u Srbiji pažnju skrećemo na kartu događanja Rekonstrukcija Ženskog fonda.


Povezano