Objavljeno

Menstrupedia: edukativni strip o pubertetu i menstruaciji

Aditi Gupta kao autorica, i njen partner Tuhin Paul kao dizajner i animator osmislili su te ilustrirali strip Menstrupedia koji pruža potpuno točne informacije o pubertetu i menstruaciji, u formatu predviđenom za djecu.

Poučena ponajviše vlastitim iskustvom, Gupta je odlučila promijeniti ustaljeni stav kako je tema menstruacije i reproduktivnog zdravlja tabu te osvijestiti da se o istima može otvoreno razgovarati.

Zbog drevnih kulturnih običaja čak i danas, i to među relativno bogatima u Indiji, desetak milijuna djevojčica odrasta bez pouzdanih informacija o ženskom fizičkom razvoju. Čak i u školama učitelji preskoče lekcije o reprodukciji i seksualnoj edukaciji kako bi izbjegli nezgodna pitanja koja bi im učenici mogli postaviti, pri tome skrivajući svoju nelagodu.

Kulturno uvjetovano stajalište kako je žena koja menstruira nečista, očekivanja da ona u tom periodu svoju odjeću pere odvojeno od ostale odjeće te zabrana ulaska u kuhinju i sveta mjesta, kao i zabrana da o svom “stanju” priča, sve su to bili razlozi koji su autoricu naveli na ideju pisanja stripa s informacijama nužnim za zdrav razvoj i odnos prema tijelu.

“Rečeno mi je da ne govorimo o tome ni s kim, i da nikada, nikada ljudi iz moje obitelji ne bi trebali znati da imam menstruaciju”, kaže Gupta.

Podaci govore kako 62% indijskih djevojaka nije informirano o fizičkom razvoju dok ne dobiju svoju prvu menstruaciju. Osim srama koji osjećaju u pubertetu, problemi se mogu prolongirati na kasniju stariju dob. Uz potencijalnu opasnost da će se stigmatizirane žene isključiti iz punog sudjelovanja u društvu, uključujući iz zapošljavanja i obrazovanja, postoje i medicinske posljedice, s obzirom da podatke o predviđenoj higijeni nisu mogle dobiti iz najbližeg kruga ljudi. Naime, u Indiji su još ustaljena vjerovanja da se za vrijeme menstruacije ne smije kupati, kao i da za vrijeme menstruacije nije moguće zatrudnjeti.

Menstrupedia pruža sveobuhvatne informacije o pubertetu, menstrualnim ciklusima, higijeni te razvoju poprsja, s ciljem razbijanja mitova i praznovjerja koji su velik broj žena kočili u postizanju njihovog punog potencijala.

Menstrupedia je od nedavno dostupna i na internetu. O njenoj popularnosti svjedoči statistika od 100.000 posjetitelja mjesečno iz preko 195 zemalja, što će svakako imati pozitivan utjecaj na zdravlje žena. Autorica planira prijevod na hindi te izdavanje u obliku e-knjige. One


Povezano