Objavljeno

Mafijaška posla unosnija od McDonaldsa i negodovanje zbog mafijaških naziva hrane

Kalabrijska mafija prošle je godine zaradila 53 milijarde eura nadmašivši time zajedničku zaradu McDonaldsa i Deutsche Bank, pokazalo je istraživanje instituta Demoskopika.

Mafijaška organizacija ‘Ndrangheta u zadnjih je dva desetljeća postala najmoćnija kriminalna skupina u Italiji. Prema ovoj studiji, ‘Ndrangheta je na vrhu ljestvice najmoćnijih zločinačkih organizacija u svijetu.

Najveći dio zarade, oko 24 milijarde eura, proizlazi iz trgovine drogom. Ilegalno odlaganje smeća donosi profit od skoro 20 milijarde eura, dok su prostitucija, prodaja oružja i krijumčarenje imigranta zajedno zaradili manje od milijarde eura. Sveukupna zarada ekvivalentna je 3,5% talijanskog BDP-a.

No, dok se s jedne strane stanovnici južne Italije bore s lokalnom mafijom i neki zbog ekonomskog pritiska pristaju raditi za kriminalne organizacije, brojni prehrambeni lanci koriste mafijaške nazive u komercijalne svrhe.

Najveće talijansko udruženje farmera Coldiretti zatražilo je od Europske Unije da zaustavi to tržište užasa, misleći pritom na tjesteninu, pizzu i druge vrste talijanske hrane koja se prodaje pod imenima mafijaške tematike.

“Ovakva neprihvatljiva reklamna praksa narušava međunarodni ugled Italije, no iznad svega ostalog težak je udarac mnogim Talijanima koju su bili, i nažalost nastavljaju biti, žrtvama organiziranog kriminala“, smatra predsjednik Coldirettija Roberto Moncalvo.

I papa Franjo se, nakon susreta s obiteljima žrtava mafijaških skupina, pridružio borbi protiv zločinačkih organizacija.

“Još ima vremena da izbjegnete odlazak u pakao”, rekao je prilikom svog najžešćeg napada na mafiju, te ih pozvao da se preobrate i odreknu krvavog novca s kojim se ne može ući u raj. [M.B.] The Local


Povezano