Objavljeno

Mad Men: Tko je primjetio silovanje Dona Drapera?

U osmoj epizodi šeste sezone popularne serije Mad Men, prostitutka po imenu Aimee imala je spolni odnos s tinejdžerskim Don Draperom dok ga je njegovala kroz gadnu prehladu. No, spolni odnos nije bio konsenzualan, Aimee ne samo da se seksala s mladim Donom, ona ga je silovala, piše Abigail Rine za Atlantic.

Tijekom skoro cijele epizode, Aimee se brinula o bolesnom Donu, no njezina majčinska ljubaznosti ubrzo se pretvorila u grabežljivost. Prišla je krevetu u kojem je ležao Don pod temperaturom i upitala ga: “Želiš znati o čemu se tu radi?” Ne, odgovorio je nasilno, skrenuo pogled i čvrsto privukao pokrivač. Kada je posegnula ispod pokrivača, Don joj je rekao “Prestani”, ali Aimee nije.

Iako je ta interakcija nedvosmisleni prikaz silovanja, scena nije izazvala nikakve pretjerane reakcije. Mediji su o njoj pisali kao epizodi u kojoj je “Draper izgubio nevinost”, ili u kojoj je “Aimee vodila Dona kroz prvo seksualno iskustvo“, dok je Paul MacInnes u članku za Guardian čak zaključio, ne samo da Don nije pristao na odnos, već ga je i želio: “Aimee je znala što mladi Don doista želi, i bila je spremna učiniti što je potrebno kako bi mu to i omogućila.”

Zamislimo sada istu scenu između, recimo, malo starije Sally Draper i odraslog muškarca. On ju pokušava zavesti i krene dirati. Sally kaže “Ne! Prestani.” On ju ignorira i ima spolni odnos s njom.

Da je za tu scenu autor u mainstream mediju napisao da je odnos ne samo konsenzualan već da je Sally dobila što je uistinu željela, osvrt bi izazvao feministički bijes.

Očito se radi o dvostrukim standardima. Iako je društvo tijekom posljednjih 50 godina počelo ozbiljno shvaćati silovanje, zahvaljujući velikim dijelom feminističkom aktivizmu, naše shvaćanje seksualnog napada temelji se u oprečnim rodnim mitovima.

Istina je da je većina žrtava silovanja žene, a većina počinitelja muškarci, no najnoviji podaci pokazuju da je seksualno nasilje nad muškarcima od strane žena daleko zastupljenije od feminističkih i mainstream vjerovanja i prikazivanja.

Prema nacionalnom istraživanju Intimni partneri i seksualno nasilje, 4,8 posto muškaraca u SAD-u su “natjerani na penetraciju” protiv svoje volje u nekom trenutku života, što je gotovo 5,5 milijuna muškaraca. Za oko 80 posto od njih, zlostavljači su bile žene.

Scena silovanja mladog Dona Drapera dokazala je da rodni mitovi utječu na našu svijest o seksualnom nasilju i često muške žrtve ostaju nevidljive. U našoj kulturi, muške seksualnosti većinom je opisana kao snažna, dominantna, nedodirljiva, i seksualno nezasitna. Kao što su reakcije na epizodu Mad Mena pokazale, mitovi da muškarci ne mogu biti žrtve seksualnog nasilja, ostaju ukorijenjene.


Povezano