Objavljeno

Ljetna turneja tragom suvremenih umjetnica

Ljetni mjeseci savršena su prilika da se otvorimo novim spoznajama i iskustvima koje nudi svjetska umjetnička scena. Francesca Gavin, jedna od urednica Dazeda prigodno nam predstavlja deset umjetnica koje trenutačno fasciniraju publiku inovativnim performansima, slikarstvom, skulpturom ili filmom.

 

Eva Papamargariti

Neizmjerno zabavan projekt pod nazivom A Mystical Staircase dio je koncepta The Internet Saga predstavljen na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu, a ističe se specifičnom digitalnom estetikomove grčke umjetnice.

 

Megan Rooney

Novopečeno gstaadsko bijenale Project1049 ovog će ljeta poslužiti kao platforma za eksperimentalne pothvate mladih umjetnika i umjetnica poput Rooney, čiji raspon obuhvaća očaravajuće pastelne murale, dosjetljive skulpture i poetske performanse.

Charlotte Dualé

Njezine instalacije spajaju keramiku, metalne strukture i zidne pločice u jedinstvena i (na pozitivan način) pomalo neuredna umjetnička ostvarenja, nedavno predstavljena na izložbi Unfinished Symphony u berlinskoj galeriji Gillmeier Rech.

Giovanna Olmos

Digitalno slikarstvo ove mlade umjetnice kombinacija je apstrakcije i figuracije. Na ovogodišnjoj Manifesti11 u Zürichu moguće je vidjeti njezine neobične portrete ‘zrcalnih’ selfieja.

France-Lise McGurn

Njujorška Kate Werble Gallery ovog ljeta izlaže umjetnicu čiji senzibilitet Gavin asocira na ‘ženskog Jeana Cocteaua u post-pop urbanom kontekstu 21. stoljeća’.

Lea Schönfelder

U suradnji s umjetnikom Peterom Luom osmislila je računalnu igricu Perfect Woman, domišljat odgovor na stereotipe o ženstvenosti. Igrica se nadovezuje na njezin dosadašnji rad, a trenutačno je dio izložbe New Gameplay u korejskom muzeju Nam June Paik Art Center.

Sophie Michael

Skup prekrasnih vizualnih zapisa na 16-milimetarskoj vrpci Trip (The Light Fantastic) putem kojih Michael propituje ‘apstrakciju, nostalgiju, povijest i britanstvo‘ zaslužio je svoje mjesto u Tate Britain muzeju.

Lea Cetera

Ceterina web stranica neobična je točka gdje se sastaju video zapisi mačaka, gifovi pahuljica i dokumentacije njezine umjetnosti – skulptura, performansa i video instalacija koje tematiziraju internet kulturu, ali i povijest umjetnosti. Djela su joj ovog ljeta predstavljena na skupnoj izložbi Tarantallegra u galeriji Hester.

Lena Henke

Henke je izrazito konceptualna umjetnica sklona minimalizmu. Njezina prva samostalna izložba My History of Flow još uvijek traje u muzeju SALTS u Baselu, a obuhvaća niz prostornih instalacija inspiriranih vrtnom arhitekturom.

Valeria Napoleone

Ako kolekcionarka može biti umjetnica onda je to Valeria Napoleone, kaže Gavin. Talijanska ‘mecena’ skuplja samo radove žena umjetnica, a sada ih predstavlja publici u Graves galeriji.


Povezano