Objavljeno

Liderice nove škole: 15 queer hip-hop umjetnica

Pojava queer hip-hop umjetnica najnovija je revolucija u svijetu glazbe, a iako malena, ona obećava promjene društvenog i političkog stava prema LGBTIQ zajednici. Umjetnici/e koji se sada uspiju iskazati, mogli bi pomaknuti granice tolerancije unutar hip-hop zajednice, pop kulture i društva u cjelini.

Predstavljamo vam stoga niz umjetnica koje povezuje glasno zauzimanje za prava manjina i marginaliziranih grupa diljem svijeta. Sve su one poslovne žene, brandovi, revolucionarke i ključni element budućnosti hip-hop glazbe.

1. Brooke Candy

Bivša je egzotična plesačica koja se proslavila reperica, u svojim pjesmama istražuje hiperseksualnost glazbenog žanra kojim još uvijek dominiraju muškarci. Tako često u tekstovima ismijava tipične subjekte repera kao što su novac, auti, odjeća i žene. Najvažnije, Brooke Candy širi poruku koju većina hip-hop glazbenika prešućuje, poruku ženama da preuzmu kontrolu nad vlastitom seksualnošću.

2. Rakeeya „Angel“ Haze

Popularna koliko zbog provokativnih tekstova toliko i zbog otvorene panseksualnosti. Ova neustrašiva tekstopiskinja bavi se religijom, pedofilijom, seksualnim nasiljem nad ženama, samoubojstvom, zlostavljanjem, depresijom i vlastitom seksualnošću. Ove godine je nominirana za MTV-evu nagradu za najbolji video s društvenom porukom s pjesmom ‘Battle Cry’.

3. Siya

Ponosna lezbijka koja sa sobom donosi priču o bolnoj prošlosti i svijetloj budućnost. Kao zvijezda nadolazećeg realityaSisterhood of Hip-Hop‘ pridružuje se sve većem broju queer žena na televiziji.

4. God-Des & She

Poznati reperski duo koji je u igri već neko vrijeme. Tina Gassen (She) i Alicia Smith (God-des) slavu su stekle pjesmom ‘Lick It’ koja je postala himna kunilingusa. Obožavatelji ih vole jer hrabro istražuju dinamiku queer veze i istospolnog obrazovanja na najbolji mogući način, kroz glazbu.

5. Temper

Novi dodatak i možda najbolje čuvana tajna među lidericama nove škole. Ova reperica i glumica androginog izgleda ističe se lezbijskim tekstovima i sveprisutnim samopouzdanjem. U video spotu za ‘Tempers Room’ od svog muškarca zahtijeva da joj skine odjeću, ispituje vlastite misli o nevjernosti i razmišlja o ravnoteži karijere i ljubavnog života.

https://www.youtube.com/watch?v=aGGiHI4nr9k

6. Dai Burger

Otvorena, eksplicitna, jedinstvena Njujorčanka cool imena. Bivša stilistkinja i plesačica nema problema sa izražavanjem vlastitog mišljenja u pjesmama poput ‘Souffle’ i ‘Big Boob Bitch’.

7. Oh Blimey The Kid

Pravo osvježenje na hip-hop sceni. Ona je reperica, pjevačica, tekstopiskinja koja svojom bogatom osobnošću i ratobornim stavom predstavlja grupu mladih mangupa, grupu koja nije dovoljno zastupljena unutar queer reperica.

8. Rainbow Noise Entertainment

Nastao iz suradnje reperica Stud Phame i Cee Smith, čiji je cilj reprezentirati LGBTQ zabavljače i umjetnike kroz vizualne performanse i umjetnost i tako izvući rijetke talente na svjetla pozornice.

9. Azealia Banks

Prava kraljica digitalne kontroverze. Znana je po hrabrim seksualnim istupima, Twitter svađama, no i po svom privlačnom zvuku. Azealia pri svakom koraku zahtijeva da bude u centru pažnje.

10. RoxXxan

Biseksualna hip-hop kraljica iz Birminghama beskompromisnog karaktera, koja nema problema s miješanjem ženskih i muških stilova u glazbenom izražavanju i ponosno u svojim tekstovima izražava ljubav prema ženama.

11. Kin4Life

Nezavisni njujorški duo koji čine IQ i Nor. Osim što stvaraju glazbu sa smislom i porukom, također su producentice neovisne izdavačke kuće Noriq Records.

12. Saye Sky

Internacionalna sila prirode iračkog podrijetla. U zemlji s veoma ograničenim pravima queer osoba Saye Sky je preuzela veliki dio odgovornosti i javno progovorila o vlastitom sukobu seksualnosti i religije. Njen istup prava je inspiracija za rodne aktiviste diljem svijeta. Nakon preseljenja u Kanadu Saye Sky je nastavila svoju borbu za LGBTQ prava u Iraku.

13. Sookee

Feministička reperica iz Njemačke koja ne samo da voli hip-hop već vjeruje u veličanje roda kroz svaku riječ u pjesmi i svaki pokret slike u videu. U svom radu ispituje publiku što je zapravo ispravno žensko i muško ponašanje. U umjetničkom radu joj svakako pomaže diploma iz rodnih studija.

14. Hua Li aka Peggy Hogan

Queer kolumnistkinja, klasično obrazovana jazz glazbenica, DJ-ica i nezavisna hip-hop umjetnica iz Kanade. Hua Li muška dominacija nikad nije sprječavala da zauzme svoje mjesto na hip-hop pozornici u Montrealu, a sada je vrijeme da ju i svijet malo bolje upozna.

15. Amplify Dot

Prava queer liderica, glazbenica iz južnog Londona koja ruši sve barijere među spolovima. Prva je reperica nakon više od deset godina koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu potpisala za neku od vodećih izdavačkih kuća. Također, već je surađivala s velikim imenima poput Missy Elliot i Busta Rhymesa.

Izvor: Autostraddle


Povezano