Objavljeno

Lezbijski zapleti za neznalice

Početkom ove godine po prvi sam put otputovala u New York. Nažalost (iako vjerojatnije nasreću), New York ipak nije poprište edukativnog lezbijskog putopisnog zapleta koji bi se mogao izmaštati na temelju naslova ovog teksta. 

Tamo sam provela mjesec dana u Kući Neda, rezidenciji koju je nedavno pokrenula hrvatska umjetnica Maja Čule u želji da poveže LGBTIQ osobe iz Hrvatske s njujorškom umjetničkom i aktivističkom scenom.

Za mene je boravak u Kući Neda bio vrijedno, čak transformativno iskustvo. Dijelom je za to zaslužan sam grad – New York je istovremeno i najljepše i najsumanutije mjesto na kojem sam bila. Dijelom je stvar u samoj rezidenciji – Kuća Neda poslužila mi je kao nužan predah od često prebrzog i preintenzivnog (i kustoskog i aktivističkog) rada u neprofitnom sektoru, kao prostor za posvećeniji i kreativniji pristup temama kojima se inače bavim (ili trudim baviti). Kao trenutak za refleksiju, nadahnuće, a najviše za sebe.

Novo izdanje Kuće Neda planira se za kraj ove godine, a trenutno je u tijeku IndieGogo kampanja kojom se nastoje prikupiti sredstva za njezino održavanje. Ako vam se ideja dopada i ako ste u mogućnosti, najtoplije vas potičem vas da je podržite!

Više informacija o rezidenciji dostupno je ovdje, a donirati možete ovdje.

A da ne pomislite da je ovaj tekst najobičnija navlakuša, u nastavku doista slijede – lezbijske drame. Riječ je o kombinacijama fotografija (uglavnom umjetničkih djela) koje sam tijekom boravka u New Yorku zabilježila i sažetih, a usudila bih se reći i mrvicu poboljšanih (filmskih) lezbijskih zapleta.

Nadam se da ćete ih pogledati otvorena srca, a još više otvorena novčanika!

Sestre (Eleanor i Rosalba Peale); Rembrandt Peale, 1826. @ Brooklyn Museum; E.C. x Carol (r. Todd Haynes, 2015.)
Sestre, Abbott H. Thayer, 1884. @ Brooklyn Museum x Disobedience (r. Sebastián Lelio, 2017.)
Morgan Avenue, L train, NYC, 2022. x Mulholland Drive (r. David Lynch, 2001.)
Znatiželja, Gerard ter Borch mlađi, 1660.–62. @ Metropolitan Museum of Art x Fried Green Tomatoes (r. Jon Avnet, 1991.)
The Dinner Party; Judy Chicago, 1974.-79. @ Brooklyn Museum

Više informacija o rezidenciji dostupno je ovdje, a donirati možete ovdje.


Povezano