Objavljeno

Lauren Mayberry: Ne prihvaćam online mizoginiju

Članica škotskog synthpop benda Chvrches, Lauren Mayberry, za The Guardian piše o seksualnom uznemiravanju na internetu, kojeg je i sama vrlo često žrtva.

Chvrches je bend koji je nastao na internetu. Prve korake u javnost napravili su postavljanjem pjesme na Neon Gold glazbeni blog u svibnju prošle godine. Od tada, blogosfera i društvene mreže postale su ključan razlog njihova uspjeha. No to sa sobom nosi i neke negativne posljedice.

Mayberry je prošli tjedan na Facebook stranicama banda objavila screenshot samo jedne od neprimjerenih poruka koje bend svakodnevno dobiva. Nakon toga, ostala je dodatno iznenađena komentarima koji su uslijedili:

“To nije kultura silovanja. Naučit ćeš što je kultura silovanja kad te ja budem silovao, kujo”, bio je samo jedan od niza komentara, dok je jedan “pristojniji” glasio: “To je samo jedna od onih stvari s kojima se trebaš naučiti nositi. Ako se tako lako uvrijediš, onda glazbena industrija možda nije za tebe”.

“Ali zašto bi se žene trebale ‘nositi’ s time? Sretna sam što se bavim ovim poslom, ali sam i svjesna da ne bih mogla živjeti od glazbe bez potpore fanova na internetu. No znači li to da moram prihvatiti ovakve komentare kao normalne, samo zato što se smatra uobičajenim da se tako obraća ženama u mom položaju?”

Mayberry je svjesna da u glazbenoj industriji postoje komentari i kritike, te je spremna prihvatiti kritike na račun glazbe koju radi:

“Uvijek će biti negativnih kritika, to je temelj slobode govora. No nipošto ne mogu prihvatiti da se smatra normalnim da ljudi ostavljaju komentare u rangu od ‘pomalo seksističkih, ali bezopasnih’ do potpuno otvoreno seksualno agresivnih. Zar je objektifikacija žena postala toliko uobičajena da bismo ju trebali prihvatiti kao normalno stanje stvari? Nadam se da nije. Objektifikacija, u bilo kojem obliku, nije nešto što bi itko trebao prihvatiti kao normalno.”

“Htjela bih napomenuti da nipošto ne mrzim muškarce, kao što su to neki sugerirali. Poštujem članove svog benda, koji su pametni i puni potpore, kao i ostale muške prijatelje i članove obitelji. Smatram se feministkinjom u onoj temeljnoj definiciji te riječi, kao netko tko se zalaže za ravnopravnost spolova”. Svjesna je da su i muškarci vrlo često žrtve govora mržnje, no ovdje govori iz vlastitog iskustva, te se zato fokusirala samo na žene.

“Nisam odlučila progovoriti o ovome zato što očekujem sažaljenje niti zato što se želim nekome osvetiti. Nemam, naravno, ni iluzija da ću ovime što pišem promijeniti svijet, ja sam samo članica jednog malog benda. Želja mi je bila potaknuti raspravu o ovim pitanima i ohrabriti druge da nikako ne prihvaćaju status quo”, zaključuje Mayberry. [V.V.] The Guardian


Povezano