Objavljeno

Kršćanski balovi nevinosti (foto)

Relativno novi američki vjerski obred tijekom kojeg se djevojčice obvezuju na ‘čist život pred Bogom’ svojim je foto objektivom zabilježio David Magnusson.

Balovi nevinosti su formalne kršćanske ceremonije u kojima sudjeluju očevi i njihove kćeri. Na kraju obreda djevojčice se simbolično udaju za Boga čime obećavaju da će ostati ‘čiste’ do prve bračne noći. Očevi se pak obvezuju na ulogu zaštitnika ove svete veze i kćerima predaju ‘prstenje čistoće’.

Fenomen se proširio na čak 48 američkih saveznih država, a sami događaji podsjećaju na velika vjenčanja. Ipak, razlika je u tome što vjenčanice najčešće nose dvanaestogodišnjakinje i ono što se ovim obredima želi zaštiti nije ljubav već čednost.

Magnusson je izjavio mu je namjera bila napraviti portrete na koje bi djevojke i očevi bili ponosni na jednak način na koji su ponosni odlukom koju su donijeli. Sam fotograf je rekao kako nije ciljao da omalovažava ili glorificira ceremoniju, vjeruje kako fotografije govore za sebe i kako je njihova interpretacija slobodna za svakoga.

Logičnim se čini postaviti pitanje, kakvu poruku šalju ovakvi obredi. Znači li ovo da su spolni odnosi prije braka nešto ‘nečisto’? Isto tako, zašto se sinove ne obvezuje na predbračnu nevinost pred Bogom? Čini se dakle da za dječake ne vrijedi isto pravilo, odnosno da predbračnim seksom njihova čednost i čistoća neće biti narušena. DailyMail

Fotografije pogledajte ovdje i prosudite sami.

Povezano