Objavljeno

Holly Norris: American Able vs. Apparel (foto)

Holly Norris autorica je serije fotografija pod nazivom American Able koje su uzdrmale američku javnost te propitale svjetske standarde ljepote na izrazito provokativan način, odgovarajući afirmativno na pitanje ‘Mogu li tjelesni nedostatci biti privlačni?’.

Fotografije su rekreacije na stvarne reklame American Apparela, s jednom malom izmjenom. Umjesto profesionalnih modela, na fotografijama se kao model okušala Jes Sache, dvadesetpetogodišnja Kanađanka koja pati od rijetke genetičke bolesti poznate kao Freeman-Sheldonov sindrom.

Jes ima specifične facijalne crte, iskrivljenu kralježnicu te joj je desna noga nešto kraća od lijeve.

Fotografije prikazuju Jes u raznim situacijama i odjevnim kombinacijama, od donjeg rublja do odjeće za vježbanje. Ono što joj je poslužilo kao motivacija za sudjelovanje u projektu, jest činjenica da bi na taj način mogla promijeniti uvriježeno stajalište o ljudima s invaliditetom kao aseksualnima, izjavila je Sache.

Norris je projekt započela prije gotovo dvije godine u sklopu kolegija koji se bavio ženama i popularnom kulturom na Trent Universityu u Peterboroughu.

Smatrala je da je upravo American Apparel pogodan za njezinu ideju, isključivo zbog činjenice da kompanija tvrdi kako su modeli u njihovim reklamama normalne, obične djevojke, iako se čini kako sve uglavnom imaju sličnu građu tijela.

Autorica je naglasila kako se htjela nakratko odmaknuti od medijske slike onoga što je lijepo ili seksualno te je pokušala istaknuti kako su standardi ljepote zapravo individualni.

American Apparel podržao je njezin rad odobrivši joj da javno prikazuje fotografije. [B.G.]


Povezano