Objavljeno

Kratki film koji prikazuje suptilno, ali opasno emocionalno zlostavljanje

Novi u seriji BuzzFeedovih videa prikazuje poražavajuću realnost bivanja u emocionalno nasilnoj vezi. Scenarij za film ‘Nezdravi odnosi‘ napisale se Ali Vingiano i Brittany Ashley, koje također tumače i glavne uloge. U filmu koji traje 15 minuta pratimo jedan hetero par čija veza je na samom početku i jedan lezbijski par, koji zajedno odlaze na vikend izlet.

Vingiano je za Huffington Post izjavila kako su ona i Ashley jako zainteresirane za otvaranje tabua i propitivanje mračnijih tema na pristupačne i duhovite načine. Ovaj duo ranije je u sklopu BuzzFeedovih videa producirao video o neželjenoj trudnoći i abortusu, a video o emocionalno nasilnim vezama jednako je surov i autentičan.

„Do sada nismo imale priliku često vidjeti iskrene prikaze emocionalno nasilnih odnosa na televiziji ili u medijima, a naročito nismo imale priliku vidjeti prikaz takvog odnosa između dviju žena.“ kazala je Vingiano.

Iako film prikazuje fiktivne odnose, Vingiano i Ashley su se za njega koristile vlastitim iskustvima iz prethodnih odnosa kako bi što bolje prikazale karakteristike nasilnih veza koje osobe često previđaju.

Film ‘Nezdravi odnosi‘ prikazuje one neuočljive sitne momente, kao što su konstantno kontroliranje partneričinih poruka i poziva, ponižavanjem pred prijateljima ili pasivno agresivno ponašanje  za koje ljudi često nalaze razne isprike.

„Htjele smo prikazati koliko je teško osvijestiti da se nalazite u nezdravom odnosu i kako nasilje u vezama nije isključivo fizičko.“ rekla je Vingiano.

Po podacima koje su iznijeli u Nacionalnoj Koaliciji Protiv Obiteljskog Nasilja, emocionalno i psihološko zlostavljanje može biti jednako ekstremno kao i fizičko nasilje, a izostanak fizičkog nasilja ne znači da je zlostavljač/ica išta manje opasan/a za žrtvu. U ovom filmu upravo se kroz Ashleyin lik vidi kako se emocionalno zlostavljanje može manifestirati na različite načine te biti bolno i ponižavajuće za žrtvu.


Povezano