Objavljeno

Kralj lavova? U stvarnosti dominiraju lavice

Foto: Leonard von Bibra

Ovog četvrtka lavić Simba vraća se u hrvatska kina. No, lavljim čoporima u stvarnosti dominiraju lavice, dok mužjaci moraju napustiti čopor kada odrastu radi povećanja genetske raznovrsnosti, podsjeća National Geographic.

Svi pamtimo muške likove u filmu: Simba, Mufasa, Scar. Malo tko se sjeća imena Simbine majke (Sarabi), no upravo bi ona bila zadužena za priskrbljivanje većine hrane i, uz mužjake, čuvanje teritorija od uljeza – često drugih ženki koje žele proširiti vlastiti teritorij.

Craig Packer, ravnatelj Centra za istraživanje lavova na Sveučilištu Minnesota, objašnjava da lavice velikih čopora čak zauzimaju i susjedne teritorije kako bi ih naslijedile njihove kćeri.

Gotovo sve članice čopora u bliskom su genetskom srodstvu, zbog čega njihova muška mladunčad mora otići kada dostigne dob za parenje. Stariji mužjaci zaduženi su za podučavanje mladih mužjaka preživljavanju nakon odlaska iz čopora. Ne bore se jedan na jedan, već se udružuju s jednim ili dva druga lutajuća lava u tzv. koalicije kako bi povećali šanse za preživljavanje za vrijeme traženja novog čopora.

Mužjaci ulaskom u čopor često ubijaju svu mladunčad kako bi osigurali uspješnost svoga potomstva. Ovo je ponašanje rjeđe kod afričkih lavova gdje mužjaci više godina ostaju s istim čoporom, a češće kod azijskih zbog prisustva nekoliko čopora na manjem teritoriju. Kako bi doskočile tome sakrivši očinstvo, azijske lavice pare se s više mužjaka iz različitih koalicija.

Više o životu lavova pročitajte ovdje. [K.K.]


Povezano