Objavljeno

Kontracepcija na daljinsko upravljanje?

Američka tvrtka MicroCHIPS najavila je revolucionarni novi oblik kontracepcije za žene. Radi se o bežičnom čipu na daljinsko upravljanje koji bi se ugradio ispod kože i trajao do 16 godina.

Prva testiranja bi trebala početi sljedeće godine, a na tržište bi trebao izaći do 2018. godine, prenosi Bust.

Čip, veličine 20 x 20 x 7 milimetara, svakog bi dana otpuštao 30 mikrograma levonorgestrela, hormona koji se koristi u nekoliko kontraceptivnih sredstava koje je odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Budući da je količina hormona koju čip sadrži dostatna za 16 godina, a nijedno kontraceptivno sredstvo do sad nije imalo rok trajanja duži od pet godina, ovaj oblik kontracepcije eliminirao bi i skupocjeno održavanje, odnosno obnavljanje kontracepcije.

Također, samo doziranje hormona ili prekid njihovog otpuštanja mogli bi se kontrolirati daljinskim upravljačem, a nakon 16 godina čip bi se jednostavno uklonio.

Ipak, kako bi osigurali odobrenje FDA, istraživači MicroCHIPS-a moraju testirati sigurnost i efikasnost čipa, te provesti pretklinička testiranja i kodirati čip kako bi podaci na njima ostali povjerljivi i zaštićeni.

Ovo novo kontracepcijsko sredstvo dobilo je podršku međunarodne koalicije u koju su uključene vlade, filantropske i neprofitne organizacije (poput zaklade Billa i Melinde Gates), koji su se obvezali do 2020. godine ovu efikasnu metodu kontrole začeća osigurati za 120 milijuna žena.

MicroCHIPS se nada da će ovaj lijek ne samo doprinijeti kvaliteti života žena, nego na tržište plasirati isplativiji i ekonomičniji proizvod.


Povezano