Objavljeno

Koga, čega: 16 kraljica komedije

Margaret Cho / Photo by Michael Schwartz, WireImage

Tina Fey piše, producira i glumi u iznimno popularnoj NBC-jevoj komediji 30 Rock, koja se vrti oko jedne televizijske kuće i Liz Lemon, televizijske urednice opsjednute sendvičima i Star Warsom. Osim toga, bila je glavna scenaristkinja emisije Saturday Night Live, te je napisala scenarij za komediju Mean Girls iz 2004.

Gilda Radner bila je velika američka komičarka, koja se pojavljivala u prvoj sezoni Saturday Night Livea, a između 1975. i 1980. stvarala je neponovljive likove, poput Roseanne Rosennadanne ili Emily Litelle. Za svoj rad dobila je nagradu Emmy, te zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu.

Chelsea Handler najpoznatija je po tome što vodi kasnovečernji talk show Chelsea Lately, te piše kolumne za časopise Cosmopolitan i NOW.

Sarah Silverman glumica, spisateljica i glazbenica koja za svoje komičarske nastupe redovito izabire kontroverzne teme poput rasizma, seksizma i religije. Nastupala je u vlastitoj komediji The Sarah Silverman Program, te je izdala autobiografiju znakovitog naziva, The Bedwetter: Stories of Courage, Redemption, and Pee.

Lucille Ball 50-ih godina prošlog stoljeća harala je crno-bijelim televizijskim ekranima humorističnom serijom I love Lucy. Kasnije su na red došli i The Lucy – Desi Comedy Hour, The Lucy Show, Here’s Lucy, te Life With Lucy.

Wanda Sykes poznata je po ulozi u seriji The New Adventures of Old Christine, kao i u brojnim filmovima, te posuđuje glas u Futurami i Ice Ageu. Pisala je scenarij za The Chris Rock Show , a vodila je i vlastiti, The Wanda Sykes Show.

Kathy Griffin najbolje ismijava besmisao slavnih osoba, a ponekad i sebe i svoju majku. Dobitnica je dvaju Emmyja. Glumila je u humorističnoj seriji Suddenly Susan i bila velika zvijezda vlastitog reality showa Kathy Griffin: My Life on the D-List.

Margaret Cho je stand up komičarka koja otvara uvijek aktualne teme o rasizmu i seksualnosti. Dobila je nekoliko priznanja za svoj doprinos LGBT zajednici. Glumila je u filmovima It’s My Party, te Face/Off, kao i u seriji Drop Dead Diva.

Roseanne Barr zvijezda je Roseanne, superuspješne televizijske serije iz 90-ih. Za tu seriju, koja je trajala punih 9 sezona, dobila je nagradu Emmy, Zlatni globus, Kids Choice Award i 3 American Comedy nagrade. U to je vrijeme bila druga najbolje plaćena žena show businessa, odmah nakon Oprah Winfrey. Krajem 80-ih nastupala je u emisijama Late Night With David Leterman i The Roseanne Barr Show. U novije vrijeme okrenula se političkom aktivizmu.

Ellen DeGeneres od 2007. godine vodi uspješan istoimeni talk show, u kojem ugošćuje brojne svjetske zvijezde. Nastupala je u dvije serije, Ellen i The Ellen Show. Posuđivala je glas u mnogim animiranim filmovima, bila u žiriju Američkog idola, te vodila 79. dodjelu nagrada Oscar.

Joan Rivers, old school komičarka, uvijek spremna kritizirati zvijezde A liste i njihove dvojbene kreacije za crveni tepih. To radi i u vlastitoj emisiji Fashion Police, a o njenom životu snimljen je dokumentarac Joan Rivers: A Piece of Work.

Amy Sedaris multitalentirana je glumica, čije su zapažene uloge u serijama Strangers With Candy, Elf i The Good Wife. Također, napisala je knjigu I Like You: Hospitality Under the Influence.

Janeane Garofalo utjelovila je brojne komične likove u Parks and Recreation, Romy and Michelle’s High School Reunion i The Larry Sanders Showu, koji joj je priskrbio nominaciju za nagradu Emmy.

Amy Poehler odlično oponaša Hillary Clinton, bila je stalna članica postave Saturday Night Livea, te glumi u seriji Parks and Recreation.

Julia Louis Dreyfus osam je godina glumila Elaine u kultnoj seriji Seinfeld. Kasnije je imala glavnu ulogu u New Adventures of Old Christine, a trenutno glumi u humorističnoj seriji Veep.

Phyllis Diller jedna je od prvih žena stand-up komičarki, aktivna od 50-ih godina 20. stoljeća. Sada, u 94. godini pojavljuje se iza ekrana, posuđujući glas brojnim televizijskim i filmskim likovima. Marieclaire.com… [I.S.]


Povezano