Objavljeno

Kćeri od terakote: Umjetnički projekt koji propituje kinesku rodnu selekciju

Kćeri od terakote višegodišnji su projekt francuske umjetnice Prune Nourry, a instalacija se sastoji od 108 figura djevojčica izrađenih od terakote koje će putovati svijetom prije nego se konačno pokopaju u Kini. Skulpture se trenutno nalaze u Kineskom Institutu u New Yorku, te prizivaju u sjećanje popularne kineske Terakota ratnike.

Nourry je svoje skulpture izrađivala nedaleko od mjesta na kojem su ukopani izvorni Terakota ratnici gdje je produkcija lažnih ratnika postala unosan posao. Uzor za skulpture bile su fotografije stvarnih, napuštenih djevojčica u dobi od 10 do 13 godina odabranih od strane neprofitne agencije The Children of Madaifu.

Zamišljeno je da se prodajom različitih brončanih verzija skulptura financira Nourry-jina “vojska” i tri godine školovanja za sve djevojčice.

U izradi skulptura pomagali su lokalni majstori iz jedne od lokalnih tvornica čija je unutrašnjost bila idealna scenografija za snimanje cijelog procesa. Iako je školovana kiparica, Nourry se bavi i fotografijom i filmom, te je dokumentirala stvaranje skulptura i atmosferu oko projekta koja se mijenjala kroz vrijeme.

https://vimeo.com/79253556

Projekt nije bilo lako prodati. “Bila sam Francuskinja, mlada, strankinja, žena, nisam govorila jezik. I imala sam tu monumentalnu ideju”, kaže autorica. Majstori se nisu slagali s osnovnom projekta. “Ne vjerujemo njenoj ideji”, izjavio je, u filmu koji prati instalaciju, Xian Feng jedan od majstora. “Terakota vojnici su ratnici, i u vojsci je nemoguće vidjeti djevojčice.” Negirati tu realnost nije mu se činilo ispravno.

Kako je projekt protjecao, Nourry je Fengu, kojeg je nazvala nositeljem studija, dala da oblikuje lica pojedinih djevojčica. U početku je bio neinspiriran, ali je uskoro potpuno “uronio” u projekt. Nourry kaže da je dio projekta bio i promijeniti razmišljanja majstora, koji i sami u svojim domovima osjećaju posljedice politike selekcije spola. Kako bi unijeli još više raznolikosti, radili su odvojene kalupe za torzo, noge i glavu i tako jedinstvene kombinacije.

Posljednja stanica projekta Kćeri od terakote je Kina gdje bi sljedeće godine trebao započeti proces zakapanja. Skulpture bi trebale biti otkopane 2030. godine kada se predviđa da će neravnoteža spolova u Kini biti na vrhuncu. TheHuffingtonPost


Povezano