Objavljeno

Kako (misliti pozitivno i) dobro se posvađati

Iako mnogi od nas radije guraju glavu u pijesak i uzdaju se u staru poslovicu da se stvari rješavaju same od sebe, Anna North, kolumnistica Jezebela, tvrdi kako sukobi mogu unaprijediti međuljudske odnose. U suradnji s Victoriom Pynchon i Surom Hart (obje autorice uspješnih self-help priručnika o komunikaciji, a jedan od naslova je A is for Asshole: The Grownups’ ABCs of Conflict Resolution) pripremila je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se napokon suočite s prijateljicom, šefom, dečkom, mamom, bratom, susjedom i dobro se posvađate.

Danas već pomalo izlizana krilatica ´Misli pozitivno!´ dobro će vam doći i ako se pripremate započeti diskusiju o tome tko koga (ne) zove, zašto uvijek vi plaćate cugu ili kamo to sve skupa vodi. Ako cijeloj stvari pristupite razmišljajući kako vas naposljetku očekuje happy end, šanse da se to doista i dogodi mnogo su veće.

Victoria Pynchon smatra kako je neugodne teme najbolje potegnuti za vrijeme jela (u najgorem slučaju uslijedit će jedan dobar food fight), dok Sura Hart ističe kako ključ razrješenja svih nesuglasica leži u empatiji. Dakle, umjesto da kritizirate, njurgate i (u ekstremnim situacijama) razbijate posuđe, pokušajte imati više razumijevanja za druge i staviti se u njihov položaj. Dakle, nemojte misliti da se uvijek sve vrti oko vas, a ako dođete u mrtvu zonu svađe gdje nema napretka, pauzirajte je, prespavajte, ili pozovite nekog trećeg da vam pomogne uvidjeti i preći preko konfliktnih mišljenja. Jezebel… [N.K.]


Povezano