Objavljeno

Kako bi feminizam izgledao da je od početka imao Twitter?

Razvitkom interneta i novih medija feminizam je ušao u novu eru. Visoka je tehnologija osnažila položaj žena i omogućila im napredak u svakodnevnom životu, te možemo samo zamišljati koliko bi daleko sezao glas feministkinja 60-ih i 70-ih godina da su imale pristup suvremenim alatima komunikacije.

S druge strane, na žalost, razvitak tehnologije pogodovao je i sve češćem virtualnom uznemiravanju.

„Ključne prednosti razvoja softwarea i mobilnih inovacija olakšavaju ženama održavanje ravnoteže između posla i života, potiču na razmišljanje o karijeri i na poduzimanje inicijative. Feminizam 2.0 je evolucija feminističkog pokreta u ovom visokotehnološkom razdoblju. Osnaživanjem žena putem digitalnih inovacija, feminizam danas nastavlja unaprjeđivati mogućnosti za žene diljem svijeta“, smatra Carla Franklin moderatorica predavanja Feminism 2.0: Technology & Women’s Empowerment održanog u sklopu 2014 SXSW Interactive Festivala.

Maggie Neilson, jedna od predavačica, izjavila je kako su sposobnost da povezuje i sposobnost davanja glasa dvije snage tehnologije koje su važne borkinjama za ženska prava. Suradnja njezine udruge Global Philantrophy i Twittera, rezultirala je razvojem aplikacija za pomoć snabdijevanju cjepivima u ruralnim područjima i za pomoć ženama koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja na fakultetima.

„Ako se to može postići u nekoliko mjeseci, teško je zamisliti što sve tehnologija može napraviti za nas“, rekla je Neilson.

Digitalna revolucija nam je približila situaciju i položaj žena i djevojaka diljem svijeta, pogotovo u Africi i na Bliskom istoku, što jasno pokazuju primjer Malale Yousafzai, aktivistkinje za pravno na obrazovanje djevojčica, čija je borba danas poznata diljem svijeta. Kao i slučaj silovanja i ubojstva studentice u Indiji, koji je postao međunarodni skandal.

S druge strane, razvitak tehnologije doveo je do nekih novih problema. Tako je u Saudijskoj Arabiji pokrenut sustav koji policiji daje mogućnost da obavijesti muškarca ako neka od članica obitelji pokuša bez pratnje otputovati u inozemstvo. Također, javio se i problem virtualnog nasilja. Žrtvom virtualnog uznemiravanja bilo je 20% mladih žena (18-29 godina).

Na pitanje uzbuđuje li ju ili plaši budućnost tehnologije Franklin nije imala jedinstven odgovor.

„Uzbuđena sam što ću vidjeti kako će tehnologija evoluirati i promijeniti se u sljedećih deset godina. Ipak, plašim se povećane dostupnosti i upotrebe privatnih podataka kroz ‘slobodne’ društvene medije.“ [M.B.] CNN…


Povezano