Objavljeno

Jelena Bando: U potrazi za savršenim ljubavnikom

 

Jelena Bando je mlada hrvatska slikarica i ilustratorica iz Zagreba, koja trenutačno živi i radi u Parizu.

Još od 2008. aktivno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama, a diplomirala je 2012. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Matka Vekića na Nastavničkom odsjeku, smjer slikarstvo. Prošlu godinu provela je u Berlinu, gdje je radila kao asistentica slikaru Lovri Artukoviću. U veljači ove godine organizirala je izložbu 36 MOUNTAINS u Greti, a ilustracije su joj predstavljene u nedavno objavljenom online časopisu Frrresh.

U zagrebačkoj Galeriji Inkubator Jelena trenutno predstavlja svoje radove na izložbi In search of the perfect lover (12.4.–3.5.), a riječ je o ciklusu portreta nastalih u mediju crteža na paus papiru, crteža na keramičkim površinama i oslikanih drvenih pločica.

„Portret mladu autoricu zanima na onoj sadržajnoj razini, gdje je ključni element takve vrste likovnoga prikaza – komunikacija, odnosno, propitivanje iste. Naime, formalna sastavnica gotovo svih ovdje izloženih portreta jest izostanak lica portretirane osobe,“ stoji u predgovoru.

„Zadnjih godinu dana se dosta bavim ilustracijom, te sam većinu svojih crteža posvetila prirodi i životinjama koje su na jedan način mistificirane. ‘Skrivam’ im određene dijelove tijela, te promatrač mora bolje pogledati da bi znao o čemu se radi, jer na prvi pogled crtež izgleda dosta apstraktno,“ objasnila je umjetnica u intervjuu za PlanB. Naime, likovi koje prikazuje ne samo da su začudan spoj antropomorfnog i zoomorfnog, već se u pojedinim slučajevima jedva uopće naziru elementi koji govore da je riječ o portretu: takve srezane i izmijenjene forme graniče s apstrakcijom. Na taj način portret prestaje biti refleksija nečijeg fizičkog izgleda i postaje zaigrana i maštovita impresija ili interpretacija njihovog karaktera.

Poigravanje pitanjem identiteta očituje se i u činjenici da su neki od modela slučajni prolaznici, neki Jelenini poznanici, a ima tu i autoportreta te izmišljenih likova. “Sigurno je da sve svoje modele tretiram jednako,“ kaže umjetnica, „a to je da ih vidim sve kao sebi jednako strane.“ Kao inspiraciju istaknula je življenje u četiri različita grada u posljednje dvije godine, kada su nova poznanstva i slučajni susreti poslužili kao okidači za stvaranje albuma likova koji, iako uglavnom potpuno neraspoznatljivi, ipak posjeduju neke specifične karakteristike koje je autorica osigurala poigravanjem različitim motivima.Povezano