Objavljeno

Istraživanje o različitim stavovima muškaraca i žena prema seksu

Internetski magazin Jezebel kritizirao je istraživanje čiji su rezultati objavljeni na stranici Science Daily, a koje tvrdi da postoji znanstveno objašnjenje zašto žene, češće nego muškarci, požale što su se upustile u neobavezni seks.

Istraživanje, prvotno objavljeno u znanstvenom časopisu The Archives of Sexual Behavior, otkriva da heteroseksualne žene najčešće žale zbog toga što su nevinost izgubile s pogrešnim partnerom, te zbog toga što su se prerano upustile u seksualne odnose s novim partnerom. Nasuprot tomu, heteroseksualni muškarci najviše žale zbog toga što se nisu upuštali u više seksualnih odnosa, a žao im je i što su bili presramežljivi da naprave prvi korak.

Martie Haselton, jedna od voditeljica istraživanja, smatra da je ta razlika logično nastala tijekom evolucije: “Tijekom evolucijske povijesti, muškarci su na svaku propuštenu priliku za seks s novom partnericom gledali kao na propuštenu priliku da se reproduciraju – što je, s evolucijskog gledišta, bio veliki gubitak. No za žene, reprodukcija je podrazumijevala mnogo veću investiciju u svakog potomka, uključujući devet mjeseci trudnoće te dodatne dvije godine dojenja. Posljedice neobaveznog seksa bile su veće za žene nego za muškarce, te je to vjerojatno oblikovalo njihove emocionalne reakcije po tom pitanju danas”, izjavila je Haselton.

No Jezebel upozorava da istraživanje nije uzelo u obzir društveni faktor, te smatra da društvene norme i društveni pritisak imaju puno veći utjecaj na naše stavove o ovom pitanju nego genetika.

Danas su, pogotovo u zemljama Zapada, jako dobro razvijene i dostupne kontracepcijske metode, pa izvore stavova o seksualnim odnosima ne treba tražiti u evolucijskim procesima, već u suvremenom društvu koje i dalje pokušava kontrolirati žensku seksualnost, zaključuje Jezebel. [V.V.] Jezebel


Povezano