Objavljeno

Internetski portali koje smo čitali u 2013.

Naša je posljednja top lista za 2013. posvećena internetskim portalima! Naglasak je prvenstveno bio na portalima pokrenutima (sada već) prošle godine, ali smo odlučili skrenuti pažnju i na one koji su vam dosada možda promakli. Izbor je raznolik pa vjerujemo da ćete pronaći nešto po svom ukusu!

Listu započinjemo portalom Vizkultura.hr čiji je cilj, kako mu samo ime sugerira, promicanje vizualne kulture u hrvatskom društvu.

Pokrenut prvenstveno zbog marginalne pozicije vizualnih umjetnosti, portal se bavi suvremenom likovnom umjetnošću, fotografijom, grafičkim i produkt dizajnom te arhitekturom, i to s naglaskom na otvaranju medijskog prostora domaćoj kreativnoj sceni.

Ugodno iznenađenje svakako je i Književna Košnica, portal koji je zamišljen kao platforma za razvoj nakladništva i suradnje svih sudionika tog procesa, a čiji je cilj, kako kažu njegovi urednici, stvaranje interdisciplinarne zajednice znalaca vezanih uz knjigu i čitanje, jačanje književne kulture te približavanje knjige potencijalnom čitatelju.

O Ženama sa Interneta smo već pisali, no, kako je riječ o jednoj od uspjelijih regionalnih cyber-feminističkih inicijativa, nije ih naodmet još jednom spomenuti.

Žene sa Interneta su odgovor na dominantni patrijarhalni i senzacionalistički medijski diskurs, a čini ih skupina aktivistica koje sustavno rade na detekciji i ukidanju mizoginije i seksizma na Internetu.

Bitno je spomenuti i autograf.hr, portal pokrenut s težnjom obnove odgovornog novinarstva, koje pretpostavlja nekompromisan, moralan i angažiran stav. Kako sami kažu, autograf.hr govori o obnovi odnosa u društvu, o stvaranju zdrave politike, ekonomije i kulture, o jačanju nade i volje, ali i o postojanju educirane publike koja prosuđuje i sudjeluje.

On Other Skin je nešto drugačiji modni blog, kojeg vodi sedam autorica i autora koji se međusobno ne poznaju.

Naziv bloga sami objašnjavaju kao : „On“ kao prijedlog „na“- „sve ono što je na koži“. „On“ kao prijedlog „o“- „o drugoj koži.“. OOS ističe važnost interdisciplinarnog pristupa modi, promišlja modu koja se uzdiže iznad pukog konzumerizma, propituje ideale ženstvenosti, daje viđenje muške mode; OOS je virtualni prostor za izražavanje i iznalaženje novih načina korištenja odjeće.

Bitno je spomenuti i portal Ženksaposla.ba iza kojeg stoji neformalna grupa individua koje povezuje želja za stvaranjem otvorenog, alternativnog i nezavisnog online angažiranog medija. Ženskaposla.ba koriste virtualni prostor za praćenje rada i ”lociranje” talentiranih blogerica, multimedijalnih umjetnica i aktivistica s ciljem povezivanja s manjim sredinama BiH. To je i feministički, solidarni i sekularni javni prostor u kojem se imenuje ono što se inače ne imenuje.

Ako se još uvijek niste susreli s Novim Plamenom, krajnje je vrijeme! Radi se o blogu i časopisu demokratske ljevice za politička, društvena i kulturna pitanja koji okuplja progresivne i angažirane intelektualce, sindikaliste i aktiviste koji djeluju u raznim društvenim pokretima u čitavoj regiji, kao i u dijaspori.

Novi Plamen osobitu pažnju posvećuje pitanjima koja su vezana za ljudska prava i demokratske slobode, radničku i građansku participaciju, međunacionalno pomirenje i toleranciju, antifašizam, te progresivnu mirovnu politiku.

Toplo preporučamo i Femix Info, portal namjenjen promociji i afirmaciji ženskog stvaralaštva u raznim umjetničkim sferama. Cilj je pridonijeti afirmaciji žena zainteresiranih za kreativno izražavanje, kao i kreiranje modela za rodno ravnopravno, aktivno i stvaralački nastrojeno društvo.

Svakako čekirajte i glazbeni blog Lake Note, kao i U Carstvu Melanholije Asje Bakić.

Podsjećamo također i na Peščanik, neprofitni medijski portal koji objavljuje tekstove društveno angažiranih autora iz Srbije, regije i svijeta, (sic!), časopis za po-etička, istraživanja i djelovanja, zatim portale 6yka.com, e-novine.com i civilnodrustvo.hr.


Povezano