Objavljeno

Homofobne izjave poznatog SF autora

“Nikako ne smijemo ukinuti zakone protiv homoseksualnog ponašanja, jer treba poslati poruku svima koji krše društvena pravila pravilna seksualnog ponašanja kako ne mogu biti ravnopravni građani. To što nekoliko ljudi pati od tragičnih genetičkih pogrešaka ne znači kako se ukida genetska razlika između muškaraca i žena.”

To su samo neke od izjava koje je na temu homoseksualnosti tijekom desetljeća izrekao znanstvenofantastični pisac Orson Scott Card, najpoznatiji po  romanu Ender’s Game iz 1985. godine.

Card je inače mormon te se i direktno uključio u antigej pokret među američkim fundamentalističkim kršćanima, sudjelujući u upravnom odboru homofobne organizacije National Organisation For Marriage, a svoju nesnošljivost prema LGBT ljudima iskazao je i napisavši verziju Hamleta 2008., u kojoj je Halmetov otac pedofil, zbog čijeg su zlostavljanja homoseksualcima ‘postali’ Hamlet, Laert, Horatio, Rosencrantz i Guildenstern.

Card nikad nije pokazivao pretjerano želju da promijeni svoje netolerantne stavove, sve dok nedavno gej skupina Geeks Out nije pozvala na bojkot filmske adaptacije Ender’s Game, čija se premijera očekuje za par mjeseci u SAD-u. Nakon toga se Card ekspresno oglasio priopćenjem za javnost u kojem je zamolio za toleranciju svoje netolerancije!

“Nedavne odluke Vrhovnog suda su teme gej braka učinile riješenom. Uskoro će svaki brak morati biti priznat u svakoj saveznoj državi. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li pobjednici, zagovornici bračne ravnopravnosti, pokazati toleranciju prema onima koji se s njima nisu slagali dok je tema još bila na raspravi”, napisao je Card u svojem priopćenju za časopis Entertainment Weekly.

Produkcijska kuća Lionsgate, koja stoji iza filmske adaptacije Ender’s Game se pak ogradila od Cardovih homofobnih stavova naglasivši da se “ni u knjizi ni u filmu ništa od toga ne može pronaći”. Lionsgate je naglasio kako se ponosi “svojom dugoročnom podrškom LGBT zajednici”, najavivši da će organizirati posebnu premijeru filma za dobrotvorne svrhe. [G.D.] Tportal…


Povezano