Objavljeno

Femix, Tiiiit! Inc. i KRIVA – predstavljamo vam zanimljive feminističke projekte iz regije!

Još samo petnaestak dana nas dijeli od početka ovogodišnjeg, 8. Vox Feminae festivala! Kao i prijašnjih, i ove ćemo godine predstaviti čime se sve bave strašne redateljice, književnice i novinarke iz raznih zemalja, ali i dotaknuti se svega što se događa u našoj neposrednoj blizini, odnosno na čemu sve rade naše susjede i ekipa iz regije. Predstavljamo vam Femix, Tiiiit! Inc. i KRIVA-u!

Program Femix iz Beograda od 2010. godine kroz organizaciju i produkciju različitih umjetničkih i kulturnih događaja, te istraživačkim, promotivnim i zagovaračkim radom, radi na afirmaciji ženskog stvaralaštva u više umjetničkih grana, u posljednje vrijeme sa fokusom na glazbu.

Na prošlogodišnjem izdanju Vox Feminae festivala predstavile su svoje istraživanje Mlade žene na alternativnoj muzičkoj sceni Srbije  čiji su rezultati  pokazali da je odnos muškaraca i žena na muzičkoj sceni nejednak, kako u brojčanom tako i u kvalitativnom smislu. Slično stanje je i u nekim drugim umjetnostima, primjerice filmu, a o tome što bi se po tom pitanju moglo napraviti kažu:

„Način na koji želimo to da promijenimo jeste upravo davanjem podrške mladim umjetnicama kroz razne kanale, organiziranjem konkretnih umjetničkih događaja poput Femix Festa i njihovom promocijom kroz naš portal Femix Info. Uspostavljanjem ravnopravnosti u sferi kulture, umjetnosti i zabave, veće su šanse da će doći do  nje i u ostalim aspektima društvenog života, jer je to, osim što je pokazatelj rodnih odnosa globalno, također i javni prostor koji uspostavlja modele koji se kasnije reproduciraju.“

Zanimljivo je da su upravo na prošlom Vox Feminae festivalu upoznale i švedske aktivistkinje s kojima su, uz podršku Švedskog instituta, nastavile suradnju na projektima koji tematiziraju zastupljenost žena u glazbenoj industriji.

Rezultati radnih sesija koje su održane kao pripremni dio u planiranju daljnjeg zajedničkog rada bit će predstavljeni na ovogodišnjem festivalu, a plan je i dobiti generalni feedback od naše lokalne feminističke zajednice, glazbenica i glazbenika, te aktivista i aktivistkinja feminističke kulturne prakse.

Sigurni smo da će Femix i ove godine steći nove suborkinje i suborce među nama, a još jedna prilika za suradnju jest i peto izdanje Femixete koju će predstaviti na 8. Vox Feminae Festivalu 13. i 14.11. s početkom u 15:30 sati u sklopu community programa.

„Želimo da razgovaramo o hrvatskoj nezavisnoj muzičkoj sceni, stanju na njoj, trenutnom raspoloženju, te kapacitetima i željama da se pokrene hrvatska Femixeta. Također ćemo pričati i o samom konceptu koji stoje iza Femixa i Femixete, afirmativnoj akciji (pozitivnoj diskriminaciji), njenim prednostima i manama.“

Slijedeći ideju da je topografija grada uvijek usko vezana za osobne biografije građana/ki i da je urbana arheologija u stvari arheologija naših sjećanja, djevojke okupljene pod nazivom Tiiiit! Inc. odlučile su pri svom posjetu 8. Vox Feminae festivalu napraviti alternativnu mapu Zagreba.

Koncept je utemeljen na radijskoj emisiji ‘Skopje je žensko!’ koja je prvi put emitirana u veljači 2013. godine na prvom izdanju festivala ‘Prvo pa žensko!’, kada su pomoću intimnih priča svojih gošći stvorile i intimnu kartu grada.

 „ Željele smo upozoriti na nasilno maskuliziranje grada koji je jedan od rijetkih koji ima park posvećen ženskim borcima, u njemu više skoro da i nema spomenika ženama , a ulice koje nose imena žena koje su uistinu sudjelovale u ispisivanju makedonske povijesti su samo tamni, slijepi sokaci. Ideja je bila napraviti alternativno mapiranje grada koje bi postojalo nasuprot službenim turama, brošurama i suvenirima Aleksandra Makedonskog u snježnoj kugli namijenjenima stranim turistima koji uporno u svojim planovima za godišnji odmor zaobilaze Skoplje ili pak posjete grad pa se ne mogu načuditi količini neukusa u kojem živimo.“

Uz ovaj projekt, Tiiiit! Inc. već dvije godine zaredom organizira feministički festival Prvo pa Žensko!, koji predstavljaju kao svoj najznačajniji brainchild, a koji promovira i zastupa žene čiji profil, interesi, stavovi i osobna predanost odolijevaju  tradicionalnim stereotipima kojima populistički manipulira dominantni politički diskurs.

„Prvo pa Žensko! postoji da bi se (samo)prepoznala aktivna ženska sfera Makedonije  i da bi se njene sudionice potaknule na proaktivnu suradnju. Ne ograničavajući kontekst na jedno područje/teoriju (feminizam, jednaka prava …), festival pruža priliku za postizanje zajedničkog (ne isključivo ženskog) pogleda i dubljeg razumijevanja uvjeta u kojima ova sfera djeluje, koji će potaknuti organiziranje zajedničkih akcija za poboljšanje politika koje se odnose na žene i podršku ženskog stvaralaštva i aktivizma u cjelini.“

A što točno možemo očekivati u Zagrebu? Emisija koja će se raditi u suradnji s Radio Studentom odvijati će se tako da će se par gostiju „pokupiti“ s neke točke u gradu koja za njih ima intimno žensko značenje.

Zatim će se pričati o doživljajima transformacije grada, o uspomenama i projekcijama budućnosti, a na repertoaru će biti  glazba koja gošće vezuje za njihov grad i koja ih podsjeća na njihovo odrastanje u tom gradu. Emisiju su u Skoplju radile već dva puta (Skoplje se pokazalo i te kako ženskim), a sada im preostaje provjeriti ostale „prijestolnice“ susjednih zemalja, uključujući Zagreb.

Više o konceptu emisije, festivalu Prvo pa žensko! te iskustvu u Zagrebu, otkrit će nam Tiiiic! Inc. djevojke na community programu 14.11. s početkom u 17 sati.

Malo sjevernije od Skoplja, iz susjedne Bosne i Hercegovine, dolazi nam zanimljiv medijski i produkcijski projekt – feministička medijska produkcija KRIVA.

Ime je dobila zahvaljujući suprotnosti koju odražava u odnosu na mainstream način portalskog izvještavanja, a riječima pokretačice Berine Džemailović, osnovni razlog zašto su se fokusirali na online platformu je upravo osiguravanje alternative u medijima.

„Naša ideja je stvarati multimedijalni sadržaj koji svojim feminističkim politikama otvara prostor marginaliziranim idejama i praksama u društvu te otvoreno govori o seksu, seksualnosti, rodu, kulturi, umjetnosti, marginaliziranim društvenim pokretima i aktivizmu.“

Dosad je napravljeno nekoliko zanimljivih sadržaja, između ostalog video intervjui sa ženskim elektronskim duom Black Water and Her Daughter i s aktivistkinjom Valentinom Pellizzer, te edukativni animirani filmić 5 minuta feminizma čije se prvo izdanje bavilo cyber feminizmom, a uslijedit će još kratkih filmova koji će svaki pojedinačno obrađivati različite feminizme. No, postoji razlog zašto se prvo izdanje serije bavi baš cyber feminizmom.

„Internet je i dalje muško-hetero-cis-normirani prostor, a feminizam teži ka rekonstruiranju i tog prostora. Jasno je da se na internetu preslikavaju društvene norme i da je i tamo feminizam prljava riječ.  Međutim, kako otpor postoji u „stvarnom“ svijetu, tako  postoji i online.“

U radu KRIVA-e može sudjelovati svaka osoba koja smatra da može kreirati (multi)medijski sadržaj u skladu sa KRIVA politikama. Još uvijek ne postoji stalni redakcijski tim koji producira sadržaj, već su to  do sada bile/i osnivačice/i, lokalne/i novinarke/i i aktivistkinje/i, a nadaju se i novim snagama koje bi im pomogle u budućoj misiji rekonstruiranja medijskog i javnog prostora u prostor koji promovira ideje mira, razumijevanja i solidarnosti.

 „Cyber prostor se, kao i svaki drugi, mora okupirati. Treba biti oprezan i ne upadati u zamke mahom muškog  senzibiliteta kojim je normiran cyber prostor. Također treba mijenjati jezik, dostupnost informacija, osgurati sirgurnost i pružati alternative onomu što je mainstream.“


Povezano