Objavljeno

Feminizam ne narušava vaš privatni život

Da su snažne i neovisne žene nesretne u ljubavi, a feminizam glavni krivac tome, stereotip je koji je čvrsto ukorijenjen u našim društvima posredstvom medija. Istraživanja su, međutim, pokazala upravo suprotno.

Jednom skovan, narativ o ženama karijeristicama zasipao je medijski prostor, lažno se predstavljajući kao feminizam i time nepovratno nanio štetu razmišljanju o uspjesima na privatnom i profesionalnom planu. Da su ekonomski neovisne i visoko obrazovane žene unatoč tome sretne i u svojoj privatnoj sferi života, pokazuje nekoliko studija.

U svojem doktorskom istraživanju o uspješnosti braka i dobi stupanja u njega, ekonomistica Dana Rotz pokazala je pozitivnu korelaciju između uspješnosti i stabilnosti braka i starije dobi žena. Brakovi u koje je žena ušla u tridesetima podliježu manjem stupnju razvoda i većoj stabilnosti od onih brakova u koje je žena stupila u svojim dvadesetima.

Povjesničarka obitelji Stephanie Coontz objašnjava kako razlozitakvoj medijskoj percepciji uspješnih i samostalnih žena leže u zastarjeloj slici svijeta. Mit o staroj curi ili usidjelici temelji se na ustaljenim stavovima i iskustvu prema kojima je visoko obrazovanje zaista nekada utjecalo na manju mogućnost žena da uđu u brak.

Gorka je istina da prema takvim zastarjelim pretpostavkama donosioci odluka i dalje kreiraju javne politike, a mnogi ljudi ravnaju svoje živote, perpetuirajući tako u nedogled stav da se uspjeh na profesionalnom i privatnom planu smatra nespojivim.

I nije feminizam taj koji narušava sreću u nečijem privatnom životu nego zastarjeli uzusi i obrasci ponašanja koji ustrajavaju na mitu o ženama karijeristicama, a uspjeh na profesionalnom planu uvjetuju neuspjehom na privatnom. Feminizam je „kriv“ jedino utoliko što je postavio stvari na svoje mjesto i uspio u svojim naporima da žene trebaju imati jednaka prava i mogućnosti.

Budući da je ta fundamentalna feministička postavka na nagli način usisana u same pore mainstream kulture, lako zaboravljamo da još 70-ih žene nisu mogle posjedovati kreditnu karticu ili kupiti auto bez pristanka supruga, a kamoli odlučiti o tome da će ući u brak u kasnim tridesetima ili graditi svoj život i identitet same, bez glavnog označitelja, muškarca. [T.N.] Salon…


Povezano