Objavljeno

Feminizam i street art: Uzurpiranje javnog prostora

Negiranje vrijednosti umjetničkih djela koja stvaraju žene, koristi se kako bi se opravdala njihova odsutnost iz kanona povijesti umjetnosti, pa tako i ulične umjetnosti. Da je u današnje vrijeme još je uvijek prisutna borba umjetnica za kulturni prostor govori činjenica da su bile potrebne četiri godine kako bi žena dobila svoje mjesto na slavnom Bowery Houston zidu u New Yorku.

Umjetnica Elle, njujorški je ekvivalent Lady Pink, najznačajnije grafiti umjetnice 70-ih. Ona  je ulična umjetnica koja koristi sve moguće medije kako bi ostavila svoj trag u gradu i ukazala na svoje sposobnosti i ustrajnost, pa se tako koristi naljepnicama, aparatom za gašenje vatre, aerosolnim raspršivačima i krpama.

Neumornim radom, Elle želi dokazati da može doseći jednake visine koje dosežu njezini muški kolege. „Posebno je važno da se manjine drže zajedno i podržavaju jedni druge, no jednako tako važno je i da se dokažemo da smo jednako dobre kao naši kolege, bez obzira na spol i to je moja glavna motivacija u stvaranju grafita i ulične umjetnosti. Ako frajer može rukovati jumbo plakatom, mogu i ja“, izjavila je.

Umjetnicama je danas podjednako važno biti u doticaju s feminističkom prošlosti kao i ustrajati u svom radu. Oslanjanje na utemeljiteljice feminističke teorije služi im kao inspiracija.

Elle ističe značaj revizionista/ica povijesti umjetnosti, poput Linde Nochlin, koji/e odaju priznanje umjetnicama poput Louise Bourgeois, Cindy Sherman i Marine Abramović. Ove su žene zbog toga postale dijelom kanona koji ne stavlja naglasak na dominantne narative, već na intersekcijske. Propitujući mjesto žene u odnosu na njihove muške kolege, ove rane feministkinje su postale inspiracija budućim generacijama umjetnica.

Umjetnica Cake feministički pokret smatra stalnim izvorom snage. „Nije me više strah riječi ’feministkinja’, umjesto toga osjećam povezanost i energiju koju mi pruža. Više nije negativna ili dosadna, već je ključ za određeni vid slobode za mene kao ženu, unutar i izvan scene“, objasnila je.

Međutim, iako je učinjen korak ka ispravljanju vidljivosti žena u povijesti umjetnosti, u suvremenoj je umjetnosti rodna nejednakost i dalje gorući problem.

U području koje egzistira podjednako u legalnoj i ilegalnoj sferi, žene se i dalje bore za vlastiti prostor. Vrijeme koje je bilo potrebno da se ženski umjetniči rad pojavi na Bowery Houston zidu, ukazuje na to da veći napredak još nije postignut. Do tada, ulične će umjetnice i dalje eksperimentirati i pomicati granice, bez obzira na posljedice. [M.K.] Complex


Povezano