Objavljeno

Facebook stranica Ej, dečko slavi androginu ljepotu

Martina Šalov

“Otkad znam za sebe nosim hlače. Mama je prepoznala priliku. Uvela je odgojnu mjeru zvanu: nosićeš suknju. Bila sam najdobrije (dada znam!) dijete na svijetu. Nisam imala izbora. Ili to ili suknja … Postoji i fotka. Ne, neću vam je pokazat. Upotrijebite maštu. Obiteljski izlet. I ja, u suknji. I sandalama. Urlam iz petnih žila. Jer suknja. I sandale. Užasi,” prepričava fotografkinja i aktivistkinja Martina Šalov na svom blogu.

Potaknuta tim i drugim sličnim iskustvima, pokrenula je Facebook stranicu ej, dečko na kojoj objavljuje fotografije i priče žena koje svojim androginim izgledom zbunjuju dobre (iako ne osobito perceptivne) građanke i građane te unose sveopću pomutnju u dominantne vizije muškosti i ženskosti, koje, kao što znamo, propisuje naravni poredak.

“Ideja se rodila jedno poslijepodne. Ljetno. Crtice iz mog androginog života pretvorile su se u ideju kako sve te predivne žene moraju moći ispričati svoju priču. Koliko ona teška ili zabavna bila. Ej, dečko pokazuje svu prekrasnost raznolikosti. Žena. Ženstvenosti. Ljepote,” piše Martina.

Nora i #ejdecko ❤️Pitanje „Jesi ti muško ili žensko?“ uvjerljivo vodi na listi najčešćih koje su mi u životu upućivali…

Objavljuje ej, dečkoPonedjeljak, 27. svibnja 2019.

Ivona i #ejdecko ❤️Često mi se dešavalo da se ljudi zabune i obrate mi se u muškom rodu. Nekad sam ih i ispravljala,…

Objavljuje ej, dečkoPetak, 15. ožujka 2019.

Doris i #ejdecko ❤️ Čekam u redu za ženski wc. Žene misleći da sam dečko, preskaču me i čekaju red jer očito je da ne…

Objavljuje ej, dečkoPonedjeljak, 22. travnja 2019.

Ako želite podijeliti svoju priču, javite se u inbox ej, dečko.


Povezano