Objavljeno

Elvira Mlivić Budeš, vlasnica poslovnog učilišta Filaks

“Ako mislite da ste premali da biste imali utjecaja, pokušajte zaspati s komarcem u sobi” A. Roddick

Ekonomistica Elvira Mlivić Budeš nije prihvatila savjet da pričeka bolja vremena pa je 2000. godine krenula u svoj prvi samostalni poduzetnički pothvat. Danas je vlasnica poslovnog učilišta Filaks i organizatorica konferencije za razvoj žena u poslovanju, koja će krajem svibnja doživjeti svoje treće izdanje.

Nakon izvještaja s prošlogodišnje konferencije koju ste organizirali pod nazivom Žene – lideri novog doba mnogi su me pitali što su to zapravo liderice…

Po mom mišljenju, najjednostavniji opis bi bio da su to “žene vođe”, odnosno one koje pokreću, nadahnjuju, motiviraju i vode druge u ostvarenju poslovnih ciljeva.

Kako ste došli na ideju da organizirate konferenciju za razvoj žena u poslovanju?

Pišući stručni članak za konferenciju Cromar 2007. godine, proučavala sam inozemnu literaturu vezano za promjene u ponašanju žena, navike pri kupnji te veliku snagu koje imaju u pokretanju svjetskog gospodarstva kao “najisplativija” ciljna skupina. Od tada se i u Hrvatskoj sve više počelo govoriti o ženama kao liderima, ženama koje nose promjene. Filaks je organizirao 1. konferenciju u Hrvatskoj za razvoj žena u poslovanju 2010. godine.

Što možemo očekivati od njenog trećeg izdanja?

Na trećoj konferenciji pod nazivom “Žene – uspješni motivatori” koja će se održati 31. svibnja 2012. godine u Zagrebu govorit ćemo o ženama voditeljicama u privatnom sekotru i državnoj upravi, poslovnoj komunikaciji između muškaraca i žena, poslovnoj intuiciji, upravljanju stresom, donošenju poslovnih odluka i timskom radu. Okupili smo i ugledne predavače: Kamilo Antolović, Mirela Španjol Marković, Nataša Trojak, Nada Finderle i drugi…

Što je Filaks?

Filaks je tvrtka specijalizirana za poslovnu edukaciju i usavršavanje te organizaciju radionica, seminara i konferencija s područja menadžmenta, marketinga i prodaje. Tvrtka Filaks je osnivač Poslovnog učilišta Filaks, ustanove za obrazovanje odraslih čije programe je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Zbog čega ste se počeli baviti poslovnim edukacijama i osnovali učilište? Što je vaš glavni fokus?

Poslovnom edukacijom i savjetovanjem bavim se od 2000. godine, kada sam počela surađivati s poslovnim učilištima kao predavač, a sve se intenzivnije nastavlja u mom poduzetničkom projektu. Do tada sam radila na različitim pozicijama u odjelima marketinga i prodaje, medijima i agencijama za tržišne komunikacije. To su bile pozicije srednjeg menadžmenta (voditelj marketinga, client service direktor, account manager itd). U ovom poslu najviše volim kontakte s ljudima, mogućnost da ih inspiriram i pomognem u ostvarenju različitih ambicija.

Što ste željeli postati, a što se ostvarilo? Kakve su vam ambicije?

Ja sam jedna od onih koji još od osnovne škole znaju što žele postati. Vidjela sam se uvijek u poslovnom svijetu, studirala sam i radila, Ekonomski fakultet završila prije roka, nastavila dalje edukaciju na Poslijediplomskog studiju na Ekonomskom fakultetu i 2003. godine stekla titulu magistra društvenih znanosti. Trenutno završavam Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te sam okupirana istraživanjem vezano za doktorsku disertaciju i planovima za daljnji razvoj Poslovnog učilišta Filaks.

Zbog čega ste se odlučili krenuti u samostalni poduzetnički pothvat? Na kakve ste prepreke nailazili?

Nije bilo lako početi. U meni je tinjala želja, a na zadnjem radnom mjestu se nisam dobro osjećala. Razgovarala sam s bližnjima, međutim kod nas se na poduzetništvo još uvijek gleda s dosta predrasuda pa su me neki odgovarali i predlagali da to odgodim za neka “bolja vremena”, no imala sam maminu podršku koja mi je puno značila i ipak sam se odlučila ostvariti san. Nesigurnost u tim prvim poduzetničkim koracima najveća su prepreka, a meni je osobno bilo teško što nemam sigurnost ili neko jamstvo da će se uloženo i vratiti. Ipak, rizik se podrazumijeva u poduzetništvu i koliko god ga je teško prihvatiti, on je s druge strane i veliki poticaj.

Imate li podršku okoline?

Imam podršku okoline, lijep je to osjećaj kada ste nekome uzor, osjećate se odgovorno, ali s druge strane i ugodno. U svakom slučaju, podrška je jako važna i potrebna. Međutim, to ne vrijedi samo za poduzetnice, već i svaku drugu zaposlenu ženu koja “krade” sate od svog odmora i sna da bi stigla obaviti sve poslovne i obiteljske obveze.

Kako izgleda vaš prosječan dan?

Moj prosječan radni dan počinje u 8h, uvijek čitanjem mailova i obavljanjem dijela administracije, a nakon toga prema planu za taj dan odlazim na radionice, predavanja, sastanke ili individualne konzultacije. Radnim danima radim od 8 do 21 sat. Uspijem se odmoriti za blagdane, kada ni drugi ne rade. Međutim, u poduzetništvu je odlična stvar to što možete uzeti predah u bilo koje doba dana, neovisno o standardnom radnom vremenu i pauzama koje su unaprijed definirane u tvrtkama. Ali, to ne znači da se radi manje, naprotiv, radim i više od 12 sati dnevno, ali imam privilegiju da dnevni odmor može biti u terminu prema mom odabiru. Ipak, uvijek se prilagođavamo klijentima pa mogu reći da klijenti definiraju moj radni dan. Sviđa mi se što ni jedan dan nije isti, uvijek sam s drugim ljudima, drugim idejama, drugim pogledima na posao i život. To zna biti jako zanimljivo!

Koji su najčešći i najteži problemi s kojima se žene susreću u poslovnom svijetu? Koliko se situacija mijenja po tom pitanju?

Najveći problemi su još uvijek predrasude i tzv. stakleni strop. Pametne, obrazovane i proaktivne žene često dožive da im je limit srednji menadžment, a što je i vidljivo prema malom postotku žena na visokim pozicijama i upravama tvrtki.

Što biste savjetovali ženama koje razmišljaju samostalnom poduzetničkom pothvatu?

Uvijek svima preporučim da budu hrabriji i slušaju samo svoj osjećaj, posebno ako su vrijedni i uporni… Šteta je gušiti poduzetnički duh zbog tuđih želja i komentara. Neki ljudi nemaju hrabrosti krenuti dalje, jer misle da su nevažni. Međutim, tu situaciju je najbolje opisala Anita Roddick – Ako mislite da ste premali da biste imali utjecaja, pokušajte zaspati s komarcem u sobi!


Povezano