Objavljeno

Razgovor sa Marian Sax, osnivačicom fonda Mamma Cash

Rekonstrukcija Ženski Fond u suradnji sa Srpskim filantropskim forumom nedavno je organizirao diskusiju s Marian Sax na temu Kako koristiti finansijske resurse na efikasan i strateški način kako bi pomogli rešavanje gorućih društvenih i ekoloških problema u zajednici.

Marian Sax, međunarodni fond za pomoć ženama Mama Cash, osnovala je kao studentica političkih znanosti i članica feminističkog pokreta u Nizozemskoj 1983. Fond podržava pionirske i inovativne ženske inicijative širom svijeta, a od svog osnutka dodijelio je više od 37 milijuna eura za napredak žena, djevojaka i njihovih prava diljem svijeta.

“Pokazalo se da je investirati novac u žene dobra investicija za društvene promjene. Žene su orijentirane na život u zajednici, obitelji. Sve što dobiju one multipliciraju. Na primjer obrazovane žene potiču svoju djecu da na školovanje i da postižu još veće uspjehe, žene koje brinu o svom zdravlju vode računa i o zdravlju svoje djece…”, izjavila je Sax.

Marian smatra da se tijekom 40 godina, koliko prati razvoj ženskog pokreta, mnogo toga promijenilo. Dok je ranijih godina činjenica da muž fizički zlostavlja ženu bila privatna stvar, danas se o tome govori, postoje zakoni i to je kazneno djelo koje se više ne tolerira.

Takođe ističe da većina žena, skoro 75%, radi u domaćinstvu, ali da se njihov rad polako, ali sve više priznaje kao rad:

“Žene koje rade u domaćinstvu dobijaju status zaposlene žene i to je veliki uspeh. Pored toga, sve više žena se obrazuje, zauzimaju liderske pozicije… Stvari nisu sjajne ali su u velikoj mjeri bolje”, smatra Sax.

Kada je u pitanju financiranje projekata od značaja za rješavanje društvenih problema, kaže da ju raduje da je s godinama nešto što se smatralo milostinjompreraslo ufilantropiju. Razlog zašto ljudi davaju sve manje novca organizacijama vidi, između ostalog, u tome što u medije uvijek dospiju samo loše priče. Centar modernih veština…


Povezano