Objavljeno

Dylan: Još budna sanjam o nekom malom labelu!

Prvi ponosno predstavljamo novi glazbeni projekt iza kojeg se skriva pjevačica i autorica DYLAN

Kad sam prvi put čula za Dylan pojma nisam imala odakle se stvorila. Znam svaku šušu na toj našoj tzv. glazbenoj sceni, ali ova djevojka/žena potpuno me kupila svojim estetski dotjeranim alter pop rockom koji nije zvučao nimalo početnički već frapantno zrelo. Svoj prvi singl „Is It True“ otpjevala je pomalo scary altom, ali s puno osjećaja za priču koju odmotavaju tekst i slika. Pjesma koju možete poslušati na linku uvod je u album koji će se, vjerujemo, pojaviti koncem ove godine i koji će, nadam se najtoplije, konačno na scenu donijeti jednu svježu, te oku i uhu ugodnu glazbeno-vizualnu priču. A radujem se i stoga što mi je dosta toga da samo frajeri u ovoj našoj domaji rokaju alter pop i rock. Dylan je žena, a ne pjeva bljutavi pop, ne trči za kamerama domaćih tabloida, nit’ se kači na Rozgu Jelenu, nekad balerinu, danas švercericu muzičke bižuterije.

E, pa zato smo se Dylan i moja malenkost Nora sjele za virtualni stol i popričale o tome što nam sprema.

Što trenutno radiš u Londonu? Osluškuješ li sebe? Što čuješ?

Upravo to, osluškujem. Stan mi je pored jednog starog groblja gdje su pokopani neki veliki umjetnici poput pjesnika i slikara Williama Blake-a i atmosfera mi je tu stvarno prekrasna. Oduševio me pogled s prozora i stvarno nije morbidno. U Londonu želim pisati, svirati, pjevati, raditi na sebi pa što bude.

Odakle ideja za umjetničko ime? Je li u pitanju fascinacija svima nam znanim stripovskim junakom? lustratorica Helena Janečić nacrtala te pomalo nalik ženskoj strip junakinji, nalik ženskoj inkarnaciji Dylana Doga?
Umjetničko ime me dugo mučilo i sve mi se činilo nekako bezveze. Kada smo odlučili ovu stvar pustit kao singl počeli smo razmišljati kako bi spot trebao biti stripovski i sve mi se više počela sviđati ideja da budem Dylan što je i žensko ime ali se rijetko koristi. Nisam ženska inkarnacija Dylana Doga, nisam otišla toliko daleko, već sam se povela za estetikom tog imena. Makar mi je strip Dylan Dog redovita literatura na svim odmorima od kad znam za sebe, te zapravo i jedini strip koji redovito čitam.

Odakle motivacija za bavljenje glazbom? Čitam na tvom facebook profilu da se ta priča dugo kuhala u tvojoj glavi, polagano si kretala u realizaciju…
Glazba je uvijek bila tu negdje, od malena sam pjevala, učila svirati klavir, pjevala u zborovima, okušala se u sviranju gitare, pa je jazz/blues bio zadnji stadij, ali je nekako tokom odrastanja postala sekundarna. Posvećivala sam se real life poslu, dok taj stari san u meni nije proključao i rekla sam si „ajd’ da snimim nešto prije nego što budem imala 100 godina“.


Čula sam da pod svojim civilnim imenom zapravo baviš poduzetništvom? Kad se vole Dylan i Ivana Prgin, a kad se ljute jedna na drugu?

Ne bih previše u ovom kontekstu govorila o svojem poduzetništvu. Riječ je obiteljskom poslu koji je divan i motivirajući, ali ne – nikako ne korespondira s Dylan. Dylan i Ivana su se šarmanto tukli i navlačili od početka projekta, ali sada su jedno.

Probaj pogoditi koja je od njih dvije na kraju pop…..


Primjećujem da pomno osmišljavaš svoj glazbeni debi, od odabira glazbenih suradnika, do vizualnog dijela – spotova, ilustracija, prezentacije na društvenoj mreži.

Ma da, htjela sam da sve bude kako treba i zadovoljna sam sa tim dijelom. Moram priznati da sam pomalo lijena i nikako ne uspijevam biti aktivna na svim tim društvenim mrežama, ali s vizualnim sam identitetom sretna. Još uvijek ga osmišljavam, ali nažalost nemoguće je sve sam napraviti. Htjela bih naći neki dobar mali label, ali za sada još budna sanjam.

Koliko se prvi singl „Is It True“ žanrovski i produkcijski uklapa u ostatak albuma?

Kad sam krenula sa biranjem pjesama za album, nisam se zamarala žanrovima i stilovima. Poanta je bila da radim sve sto mi se svidi pa da možda na taj način nađem neki svoj sound. Tako da iskreno mislim da na albumu neće biti sličnih stvari kao što je “Is It true”, želja mi je da sve skupa ode u malo alternativniji rock ali zasada je sve u pop rock điru.


Kad je planiran izlazak albuma? Kaniš li sama potpisati neke pjesme glazbeno ili stihovno?

Izlazak albuma je trenutno pomaknut s proljeća na kraj ove godine. Nažalost, suradnja s Dusom je završena, obostranom željom, no hard feelings. Autor još tri nove pjesme je moj prijatelj Vanja Šebek. Sada mi je cilj napisati vlastite pjesme, jer u cijelom ovom projektu nedostajemo ja i moj vlastiti način izražavanja. Kada se to dogodi bit će zaokružen i dovršen album, ali ne želim se trenutno gušiti rokovima.


Kako si se povezala sa slikaricom i strip crtačicom Helenom Janečić?

Njen brat Slaven je dečko moje najbolje prijateljice i jednom sam joj pričala o tome kako bih voljela snimiti stripovski spot. Taman mi se u vidokrugu pojavila Helenina “Bambina” i to je bilo to. Helena je sjajna, kao osoba i kao umjetnica, nadam se da ćemo nastavit suradnju koju smo započele.


Jako mi se svidjela pjesma i spot za „Is It True“. Svega tu ima, čak i one spaghetti western gitare u Morricone-ovom stilu, elektro beatovi, gudači, malo nekog funka, a na koncu sve zvuči kao inteligentan pop rock. Na kakvoj si glazbi odrasla?

Stvarno sam se različite glazbe naslušala. Krenula sam sa Elvisom kojemu ću se u životu vjerojatno ponovno vraćati. Tata me hranio starim soulom kad sam bila mlađa, ali razdoblje koje me je vjerojatno najjače obilježilo je dark i new wave na koje sam se zakačila u srednjoj školi. Tad su me trajno obilježili Depeche Mode, Nick Cave, The Cure, NIN, Smashing Pumpkins, Radiohead, David Bowie, a mnogo mi znače i Leonard Cohen, Tom Waits, Brian Ferry… Prošle godine sam bila “ovisna” o Killersima, trenutno me peru Arcade Fire i National…

{igallery 27}


Povezano