Objavljeno

Dokumentarni serijal platforme Makers skreće pažnju na povijesna postignuća žena

U savršenom svijetu ne bi bilo potrebe za medijskom platformom koja baca svjetlo na žene koje su oblikovale povijest. Međutim, budući da su njihova postignuća često prepuštena zaboravu, jedna takva platforma pod nazivom MAKERS u suradnji s PBS-om odlučila je iznova otkriti imena vodećih novinarkišpijunkiistražiteljicapilotkinjavojnikinja te filmskih pionirki i dati im zasluženo mjesto u povijesnim pregledima.

Napredak je prisutan, iako jedva zamjetan. Dok se na listi najznačajnijih povijesnih osoba Ureda za obrazovanje u New Yorku našla tek jedna jedina žena (kojoj su se pridružile ostale nakon oštrih kritika javnosti), slika je bitno popravljena zahvaljujući emisiji Drunk history na Comedy Central kanalu koja na svoj pomaknut način donosi priče važnih povijesnih ličnosti, a među njima i brojnih žena.

Nešto trezveniji pristup je na medijskoj platformi MAKERS koja donosi uvid u živote i postignuća, nepravedno marginaliziranih, iznimnih Amerikanki u proteklih 50 godina. Gledateljima se pruža jedinstvena prilika da iz usta samih protagonistkinja čuju priče, napokon pretvorene u jednosatne dokumentarce koji se prikazuju na PBS-u do početka studenog.

Ovaj odlični serijal kvalitetom premašuje površna hollywoodska ostvarenja te objašnjava kako se borba za ravnopravnost mijenjala tijekom godina.

Projekt je okupio raznoliku grupu žena. Leslie Mann, Julia Roberts, Jodie FosterAlfre Woodard, Julianna Margulies i Christiane Amanpour čitaju tekst, dok su sve segmente režirale žene: Heidi Ewing i Rachel Grady, Linda Goldstein Knowlton, Grace Lee i Jamila Wignot. Ono što čini dokumentarce posebnima raznovrsnost je priča koje se ne mogu naći u povijesnim udžbenicima.

Primjerice ona Mae Jemison Carol, prve Afroamerikanke u svemiru, Indre Nooyi, direktorice Pepsija ili Ave DuVernay, prve Afroamerikanke koja je osvojila nagradu za najbolju redateljicu na Sundanceu, i još mnogo njih. Gledajući dokumentarce sa smijehom se prisjećamo kontroverzi oko filma Thelma i Louise, dok nas istovremeno zapanjuje nepromijenjenost okolnosti i nakon 50 godina.

Iako je teme poput ‘Hollywooda’ ili ‘komedije’ nemoguće obraditi u samo sat vremena, serijal ipak spominje većinu ključnih događaja i ostvarenja zaranjajući ponegdje u dubinu materije spomenom javnosti nepoznatih detalja. MAKERS pruža rijetku priliku da se divimo postignućima ovih izvanrednih žena, no, općenito gledajući, sramotno je da nam je ta prilika uopće potrebna. Odavanje priznanja dobar je početak, ali potpuna uključenost žena jedini je pravi odgovor. The Week


Povezano