Objavljeno

Djevojke s Place Blanchea: Fotografije seksualne trgovine u Parisu

Christer Strömholm švedski je fotograf koji se zatekao u Parizu 1950 i 60-ih godina, u vrijeme kada predsjednik Charles de Gaulle ponovno uvodi 300 godina star zakon koji kažnjava kućevlasnike koji dozvoljavaju rad prostitutkama u svojim prostorijama oduzimajući im imovinu.

Strömholm je počeo eksperimentirati s oblikom ulične fotografije, bilježeći ono što se mnogi nisu usudili. Uskoro je postao sudionik ‘zabranjenog’ na Place Blancheu, a prijatelji su mu bili prostitutke, transseksualci i transvestiti koje je fotografirao.

Transseksualcima tog doba u Parizu nije bilo puno lakše nego u malim mjestima iz kojih su mnogi pobjegli. Nisu mogli dobiti socijalno osiguranje ili normalan posao jer izgledom nisu odgovarali identifikacijskim dokumentima.

Budući da im je društvo okrenulo leđa, prodavali su svoja tijela. S dovoljno zarađenog novca, nadali su se uputiti na Casablancu gdje su se legalno mogli podvrgnuti operaciji promjene spola. .

Knjigu, Les Amies de Place Blanche, koja uz fotografije uključuje i eseje, Strömholm je objavio 1983. godine.

„Ovo je knjiga o nesigurnosti. Portret onih koji u Parizu žive drugačiji život, ljudi koji izdržavaju grubost ulice. Ovo je knjiga o poniženju, o mirisu kurvi i noćnom životu kavana. Ovo je knjiga o potrazi za vlastitim identitetom, o pravu na život, o pravu na kontrolu vlastitog tijela. Ovo su slike žena – biološki rođenih muškaraca – koje zovemo ‘transseksualcima’. Što se mene tiče, zovem ih ‘svojim prijateljima s Place Blanchea’“, kaže autor. [Ž.V.] MessyNessychic

Cijelu fotogaleriju možete pogledati ovdje.


Povezano