Objavljeno

Crteži Sylvie Plath

Tragičnost braka s engleskim pjesnikom Tedom Hughesom, bizarno samoubojstvo 1963. godine, kao i otkrivanje cjelokupnosti vlastitog ženskog bića u stihovima njena pjesništva, pružili su Sylviji Plath posebno mjesto unutar američkoga feminizma. No, slabije je poznata činjenica da njen umjetnički svijet nije bio ograničen samo na poeziju!

Prošle godine, široj javnosti otkrivena je nova, dotad nepoznata Plath, izložbom u londonskoj Mayor Gallery, koju je postavila njena kći, pjesnikinja i slikarica, Frieda Hughes.

Izbor od 44 crteža u tehnici olovke i tuša samo je dio bogatog opusa, koji je godinama ležao zaboravljen na marginama stranica njenih dnevnika ili čekao na objavljivanje u obliku ilustracija za njene pjesme i buduće knjige koje, ipak, nikada nije dočekala.

Sylvijin osjećaj za detalje pokazuje kako je riječ o oduševljenosti svijetom. Raznolikost motiva, od prirode do arhitekture, trenutaka privatnog ili društvenog života, odraz su težnje umjetnice da unutar slike zadrži vrijeme.  Povjesničari umjetnosti spremni su potvrditi kako je riječ o iznimnom talentu, onom koji je, mnogo godina prije, bio osporavan kao prosječnost studentske igre i zahvaljujući čemu je Sylvijin umjetnički put krenuo u smjeru njena književnog stvaralaštva.

Naposljetku, knjiga Eye Rhymes: Sylvia Plath’s Art of the Visual bit će izvrstan vodič svakome tko se odluči na daljnje proučavanje Sylvijina likovnog dara i njegova razvoja u kontekstu njene književne karijere. [M.R.] Brain Pickings


Povezano