Objavljeno

Četiri stvari koje žene ne smiju raditi u Japanu

Iako je velik put prijeđen u borbi za prava žena u Japanu, ondje se još uvijek mogu pronaći stvari koje su ženama zabranjene. Slijedeće četiri zabrane čine se apsurdnima, no pokazale su se teškima za eliminirati, piše The Huffington Post.


Ulazak u sumo ring i sudjelovanje u sumo natjecanjima i ritualima

Sumo udruženje navodi kako višestoljetna tradicija ženama ne dopušta sudjelovanje u sumo ritualima te kako bi njeno mijenjanje predstavljalo nepoštivanje predaka. Usprkos postojanju ženskog suma od 18. stoljeća, poznatog kao onnazumo, ovoj ženskoj inačici hrvanja zabranjeno je stjecanje profesionalnog statusa.

Penjanje na planinu Omine

Planina Omine, koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine,  pri svome vrhu kod prolaza hrama Omine donosi svojim hodočasnicima zanimljivu obavijest na kojoj piše kako je ženama zabranjen prolaz zbog religijske tradicije.

Odsjedanje u „kapsula hotelima“

Navedeni razlog zabrane odsjedanja žena u ‘kapsula hotelima‘ jest činjenica da su oni prvenstveno usmjereni ka poslovnim muškarcima. No, danas postoji nekoliko hotela ovog tipa koji odobravaju odsjedanje ženama. Ipak, u 99% slučaja žene neće dobiti smještaj u ‘kapsula hotelu’.

Postati sushi chef

U svijetu sushi chefova žene ne mogu pronaći svoje mjesto zbog ustaljenog mišljenja kako ženske ruke imaju povišenu temperaturu koja može naštetiti okusu sushija. Ovaj problem česta je tema u engleskim medijima, a u Americi ga proglašavaju urbanim mitom. No, činjenica jest kako u Japanu ovaj posao još uvijek smatraju muškim.


Povezano