Objavljeno

Cannes Lions – seksizmom protiv rodne ravnopravnosti

Možda nam se čini da se oglašivačka industrija znatno popravila po pitanju očitog seksizma, barem u odnosu na reklame iz perioda 50ih i 60ih godina, ali se i dan danas koristi podmuklim šalama na račun žena kako bi privukla svoju ciljanu skupinu – bijele cis strejt muškarce. Godina je gospodnja 2016., žene u većini zemalja imaju pravo glasa, imaju pravo prijaviti nasilje u obitelji (barem u razvijenijim zemljama), a u porastu je i otpor koji se diljem svijeta širi spram kulture seksualnog nasilja i objektivizacije žena.

Pa ipak, nedavno održana dodjela nagrada Cannes Lions dokazala je da čak i unutar visokih slojeva društva, koje se samoproglašava emancipiranim i rodnoosviještenim, još uvijek postoji velika doza tolerancije spram seksizma i mizoginije koji donose novac. Naime, na prošlotjednoj dodjeli nagrada za najkreativnije reklame i reklamne agencije brazilska agencija AlmapBBDO dobila je brončanu nagradu za reklamu za Aspirin, u kojoj taglineom ‘Don’t worry babe, I’m not filming it.MOV‘ (Bez brige dušo, ne snimam ovo.MOV) sugerira ženama koje su naišle na svoju snimku seksa na koju nikada nisu dale pristanak, da popiju Aspirin.

Kada govorimo o kulturi silovanja, ne govorimo isključivo o samom silovanju, već o društvenim normama i stereotipima koji muškarcima, ali i ženama, uporno govore da su neke stvari prihvatljive. Nije neka novost da se velik broj oglašivača radi privlačenja klijenata koristi vulgarnim i seksističkim stereotipima. To čini Axe u svojim reklamama kojima sugerira da muškarac koji koristi Axe proizvode postaje meta napaljenih žena, to čini vjerojatno svaki brend na svijetu koji reklamira pivo, uključujući i poznate brendove poput Guinnessa, a to je učinio i Snickers u jednoj od svojih poznatih ‘Kad si gladan nisi svoj‘ reklama.

Ova nagrada šokantna je ne samo zato što je društvu poslala jasnu poruku da je sasvim prihvatljivo da snimate svoju partnericu za vrijeme seksualnog odnosa bez njenog pristanka (a po mogućnosti tu snimku nakon prekida koristite kao ucjenu ili pokazujete prijateljima na kućnim zabavama), već i iz razloga što reklama dolazi iz zemlje u kojoj se u proteklih mjesec dana održavaju prosvjedi zbog snimke grupnog silovanja šesnaestogodišnjakinje koja je završila na internetu. No, čini se da u stručnom žiriju Cannes Lionsa ništa od navedenog nisu smatrali problematičnim.

Zbog rezultata dvogodišnjeg istraživanja koje je nedavno predstavio javnosti, drugi po redu najveći svjetski oglašivać Unilever obvezao se izbaciti seksističke stereotipe iz svojih reklama, ali još uvijek je dug put do reklama s kojima će se žene moći realno identificirati.

Ovo priznanje brazilskoj reklamnoj agenciji nije jedini problematični događaj koji je ovogodišnju Cannes Lions dodjelu nagrada zavio u boje seksizma i rodne neravnopravnosti. Cindy Gallop, bivša izvršna direktorica u njujorškoj agenciji za oglašavanje i jedna od najutjecajnijih žena u svijetu oglašavanja, na svojem je twitter profilu po dolasku na konferenciju objavila sliku knjige The Case for Creativity koja je dočekala sveprisutne goste i gošće, a u kojoj autor James Hurman među 9 istaknutih suradnika nije uvrstio niti jednu ženu.


Autor ovog priručnika u svom je odgovoru na Twitteru kazao kako mu je žao što je došlo do toga te kako uopće nije razmišljao o tom problemu. Upravo je to i razlog zbog kojega žene u poslovnom svijetu nemaju iste mogućnosti kao i njihovi ženski kolege. Svijet marketinga vode bijeli cis muškarci, koji kreiraju reklame namijenjene bijelim cis muškarcima, a to ne ostavlja previše prostora za žene. Ukoliko se kao žena želite probiti, morate raditi duplo više i dokazivati se nekoliko godina prije no što vaš trud bude nagrađen (a i nagrade su nerijetko manje nego one rezervirane za muškarce). Upravo je zato Gallop imala potrebu istaknuti ovaj primjer, kazavši kako je svaka žena na Cannesu dobila primjerak knjige koji joj praktički govori da se nema zašto truditi.

Da Cannes Lions ove godine potpuno zaokruži svoj seksistički imidž potrudio se i promotorski tim koji je u automatskom e-mailu obavijestio goste i gošće da se za dolazak na završni party mogu prijaviti isključivo atraktivne žene i modeli. U e-mailu također stoji da sve gošće koje žele doći na party prethodno trebaju poslati svoje neretuširane fotografije i linkove na Facebook ili Instagram profile. Gary Vaynerchuk, izvršni direktor VaynerMedia, koji je jedan od organizatora partija, preuzeo je odgovornost zbog neprofesionalnosti svojih zaposlenika te se ispričao zbog promotorskog tima koji je slao ovakve mailove gostima i gošćama. Kasnije je objasnio da se radilo o običnom spamu i da je lista uzvanika bila zaključena u trenutku kada su ljudima pristigli spomenuti mailovi, ali usprkos tome mnoge su poznate ličnosti na društvenim mrežama oštro osudile ovakav propust u organizaciji.


Povezano