Objavljeno

Bračni savjeti s kojima su se borile naše majke i bake

Žuži Jelinek, najpoznatija hrvatska životna savjetnica

Žena koja radi i zarađuje svoj novac nije bila lijep prizor sredinom prošlog stoljeća, stoga se tradicionalna uloga žene kao majke, supruge i domaćice nastojala očuvati pod svaku cijenu. Zbog toga ne čudi bujica nebuloznih, ali i opasnih savjeta koje su isključivo suprugama (muževi su, dakako, bili “savršeni”) davali razni bračni pseudosavjetnici.

Takvi savjeti mogli su se svakodnevno pročitati u časopisima poput Ladies’ Home Journal u kojem je od 1953. redovito izlazila kolumna Can This Marriage Be Saved? koja se bavila bračnim problemima čitatelja.

Kolumne su bili podijeljene u tri dijela: opis situacije iz suprugine i suprugove perspektive te na kraju savjetnikovo mišljenje i prijedlozi. Često su savjetnici, s nekadašnjeg Američkog instituta za obiteljske odnose (AIFR) osnovanog 1930. , pronalazili način da sve probleme pripišu ženama, nazivajući ih “djetinjastima”, “emocionalno nezrelima” i “frigidnima”.

Rane kolumne, koje i dan danas izlaze u časopisu Divine Caroline, no bez seksističkih prizvuka, pokazuju koliko je napredovala borba za ravnopravnost spolova, koja ne posustaje ni dan danas. Donosimo pet zastrašujućih savjeta iz spomenutog časopisa.

Lekcija 1: Ženina “osobnost” kriva je za bračne probleme

Sumnjajući da je suprug alkoholičar vara, Sylvia se pokušala ubiti. Držeći da je ona glavni krivac za sve bračne probleme, savjetnik je više puta razgovarao s njom kako bi ju “doveo u red”. Ignorirajući Sylvijine emocije i poziv upomoć predložio joj je da “promjeni osobnost i duboko ukorijenjene stavove” jer je 31-godišnjakinja “emocionalno nezrela poput djeteta… te svojim ponašanjem tjera muža iz zajedničkog doma u obližnji kafić i u naručje drugih žena”.

Lekcija 2: Što ste dulje u braku, to budite spremnije ignorirati obiteljsko nasilje

Lucy je namjeravala napustiti nasilnog muža Dana kojeg je čak prijavila policiji. Međutim, prema mišljenju savjetnika ona je “ignorirala praktične aspekte situacije u kojoj se našla”. Naime, ona je predugo godina u braku da bi samo tako, u zreloj dobi od 36 godina, napustila sve i počela iznova. “Lucy, njen sin i starija tetka financijski su ovisni o Danu… Bez njega, ona je osuđena na propast.”

Pauline Phillips, također znana kao Abigail Van Buren, osnivačica kolumne “Dear Abby”, jedne od najpoznatijih kolumni sa savjetima

Lekcija 3: Supruge bi trebale čitati misli

Iako mu udovoljava na sve moguće načine, zabrinuta Alice požalila se na upornu šutnju svog supruga Ralpha koji je izjavio kako ga ona “izluđuje”. Budući da se nalazi pod pritiskom jer bi kao glavni hranitelj obitelji trebao naći stalni posao, Ralph drži da “mora imati bar malo slobode kako bi se uopće osjećao kao muškarac”. Savjetnik je Alice optužio za nedostatak izvanosjetilnog opažanja. “Kuhajući mu skupa jela i gušeći ga pretjeranom pažnjom”, objasnio je, “ona mu je nudila pozornost, ne kakvu on treba, nego kakvu je ona sama priželjkivala”. Dakle, dobra bi žena morala znati pročitati neverbalne znakove.

Lekcija 4: Suprug ima pravo potražiti ljubavnicu ako mu ne pridajete dovoljno pažnje.

Amy je, prema riječima supruga Joea, bila zaslužna za poslovni uspjeh njihove male radionice. Otkrivši njegovu nevjeru, Amy mu je bez razmišljanja rekla da napusti zajednički dom. Suprug se pun kajanja obratio savjetniku koji je Amy proglasio hladnom i bezosjećajnom ženom koja zanemaruje svog jadnog muža. “Naravno da je kriva za muževu nevjeru. Praktički je natjerala supruga da u naručju druge žene traži uvažavanje i odobravanje koje mu je nedostajalo u braku”, napisao je savjetnik i dodao kako bi Amy trebala manje raditi i više se posvetiti mužu.

Lekcija 5: Ne možete imati sve.

Sreća što je napokon dobila toliko željeno promaknuće nije bila dugog vijeka. Naime, to je značilo da će Patrice zarađivati više od svog supruga Gida. Okrivljujući je da pridaje preveliku važnost karijeri, savjetnik je zaključio kako je ogorčena zbog činjenice da je “žena u muškom svijetu”. Na kraju je ipak dobila “istinsku nagradu kad je stavila karijeru na drugo mjesto… i postala uzorna supruga i majka.”

Sva sreća da institucije poput AIFR-a i njihovi užasni savjeti pripadaju prošlosti. Iako je mizoginija i dalje sveprisutna, barem nije više tako očita u ženskim mainstream časopisima. Huffington Post…

Povezano