Objavljeno

Babadook ili o subverziji društvenih očekivanja

Brojne kritike horor filmova prozivaju njihovo učestalo korištenje seksističkih stereotipa i patrijarhalnih poruka. Psihološki horor film redateljice Jennifer Kent, The Babadook, ne oslanja se na rodne stereotipe i seksualizaciju ženskih likova kako bi nam prodao nekakvu jeftinu radnju uz puno zastrašujućih scena.

Za razliku od mnogo horor filmova, Babadook ne poseže za jeftinim jump-scare scenama niti za grotesknim prikazima masakriranih tijela. Njegov se horor oslanja na nešto naizgled jednostavnije, a to je ideja da čudovišta ne dolaze izvana nego iz nas samih.

 

Radnja prati samohranu majku Ameliju i njezinog šestogodišnjeg sina Samuela. Amelijin i Samuelov odnos otežan je Amelijinim tugovanjem za poginulim mužem i Samuelovim problemima u ponašanju. Zaplet počinje kada jedne večeri Amelija pronađe i pročita Samuelu slikovnicu zastrašujućeg sadržaja, naslovljenu “Mister Babadook”.

Kada se čudovište umiješa u svakodnevnicu, njezini osjećaji konačno isplivavaju na površinu, počevši od umora, frustracije, tuge, žalovanja pa sve do ljutnje i mržnje. Tek tada ona uistinu započinje prihvaćati vlastitu tugu.

 

Film izvrsno problematizira položaj samohrane majke u društvu te prikazuje žalovanje kao društveno stigmatiziran proces u kojem se očekuje da osoba ‘preboli’ gubitak u neko dogledno vrijeme i nastavi sa svojim životom.

U par navrata, implicira se da je Amelija, budući da ne uspijeva obuzdati ponašanje svog sina, loša majka. Također, kada dođe u policijsku postaju prijaviti uznemirujuće događaje u kući, tretiraju je kao da je potpuno luda. Uz još niz sličnih situacija, izdvojene scene nameću pitanje može li tradicionalna heteronormativna zajednica samohranu majku percipirati kao dostatnu da čini obitelj.

 

Ideja koju film nudi na kraju je suprotstavljanje Babadooku i hororu koji on predstavlja. Kao što kaže zlokobni citat iz filma: „If it is in a word or it’s in a look, you cant’t get rid of the Babadook“, društveno uvjetovanih ‘čudovišta’, kao ni posljedica traume, nikada se ne možemo u potpunost riješiti, no možemo ih ipak držati pod kontrolom.


Povezano