Objavljeno

Autor stripa ‘Wonder Woman’ potvrdio je kako je njegova protagonistica queer

Greg Rucka, autor stripa ‘Wonder Woman’, u dugom razgovoru o kreativnim namjerama i reprezentaciji identiteta u medijima potvrdio je kako je u njegovoj dugoročnoj viziji Diana od Themyscire queer.

Matt Santori-Griffith s portala Comicosity na raspravi je postavio pitanje da li je Wonder Woman koja je predstavljena u priči One Year queer, definiravši za potrebu rasprave riječ queer kao ‘uključivost ne nužno ekskluzivnih emocionalnih ili seksualnih interesa prema osobama istoga spola’ na što je Rucka jednostavno odgovorio „U tom slučaju, da.

Wonder Woman: Year One je dugoočekivani projekt Rucke i Scotta, koji od lipnja izlazi u specijalnim izdanjima ovog stripa, a prepričava porijeklo glavne junakinje modernim čitateljima i čitateljicama. Iako u stripu nisu jasno iznijeti seksualni ili romantični aspekti odnosa Diane i njezinih sestri Amazonki, svakako se na njih aludiralo.

Rucka je objasnio kako je postojanje romantike i intimnosti unutar Amazonskog društva očito, kao i činjenica da Diana sudjeluje i u tom aspektu Amazonske kulture. Međutim, društvo koje se sastoji od samo jednog roda imalo bi sasvim drugačiju percepciju i načine kategorizacije vlastitih ponašanja.

„Kada počnete razmišljati o tom konceptu Themyscire, nemoguće je zamisliti da one stupaju u ikakav drugačiji emotivni odnos osim istospolnog. Međutim Amazonke ne mogu reći za sebe da su lezbijke, jer taj koncept kod njh ne postoji.“

„Da li tvrdimo da je Diana bila zaljubljena i prakticirala romantične odnose s drugim ženama? Po načinu na koji smo Nicola i ja tome pristupili, odgovor je da očito da.“

Ruckova i Scottova Diana nije prva kanonska queer Amazonka u svijetu DC stripa. Dianina majka, Kraljica Hippolyta često je romantično povezivana sa svojom generalkom Philippus. U 10. izdanju Wonder Woman iz 2008. godine, koje je napisao Gail Simone, Diana je upoznala svog ljubavnika s amazonskim tradicionalnim ritualom udvaranja, dajući čitateljima/cama do znanja da Amazonke koriste taj ritual čak i kada u priči nema muškaraca.

Fanovi/ce i čitatelji/ce godinama su čekali/e da se Wonder Woman i Amazonke potvrde kao queer, lezbijke ili biseksualke. Čak i uz snažnu želju medija da se tim činom istakne različitost koja postoji unutar društva, postoje logični razlozi zašto bi Wonder Woman trebala biti queer, a jednog od njih naveo je i sam Rucka prilikom razgovora. Ako Dianu privlače isključivo muškarci, vrlo je lako priču o njenom podrijetlu u kojoj ona zauvijek napušta Themysciru kako bi pomogla Steve Trevoru protumačiti kao romantičnu.

„Mislim da bi takvo tumačenje umanjilo njezino herojstvo.“ kazao je Rucka, „Ona ne odlazi zbog Stevea, već zato što želi vidjeti svijet. Svjesna toga da netko mora preuzeti taj zadatak, ona se odlučuje žrtvovati.“

Ipak, prikaz Dianine seksualnosti u Year One toliko je suptilan, da je razgovor s Ruckom bio prvi neporecivi dokaz njegovih i Scottovih vizija Diane. Rucka je priznao da je iznenađen što prvi broj Wonder Woman #2 nije protumačen kao potvrda njezinog queer identiteta, ali uz povijest prikazivanja lezbijske seksualnosti u medijima, morao je priznati da je stavljanje queer identiteta u podtekst prilično nezgodna ideja. Polygon


Povezano