Objavljeno

Argentina: One su prostitutke i majke

Argentinska udruga prostitutki (AMMAR) pokrenula je kampanju kojom želi informirati javnost da 86% prostitutki čine samohrane majke. Prostitucija je u Argentini legalna, međutim ne postoje zakoni koji bi ove žene zaštitili od eksploatacije i policijskog nasilja. Kampanjom se stoga želi potaknuti javnost da podrži donošenje odgovarajućih zakona.

Na uličnim uglovima Buenos Airesa postavljeni su oglasi, printane siluete u stilu Banksyja, koji s jedne strane ugla prikazuju prostitutku, a na drugom vidimo da prikazana prostitutka zapravo gura dječja kolica ili primjerice drži za ruku dvoje osnovnoškolaca.

Lukavo korištenje uličnih uglova upozorava nas da ove žene ne treba promatrati jednostrano, već da moramo sagledati širu sliku. Kreatori oglasa, Ignacio Jardon i Diego Bertagni, kažu da je poruka vrlo jednostavna, pokazuje realnost, “one su prostitutke i majke”.

AMMAR se već 19 godina bori za promjenu percepcije prostitucije u javnosti, te prostitutke pokušava osvijestiti o njihovim pravima. Osim toga, pomogli su sastaviti prijedlog zakona kojim bi prostitutke bile klasificirane kao samozaposlene.

Ako ovaj zakon bude donesen, omogućit će im da se registriraju kao zaposlene, plaćaju porez i primaju mirovinu. Neki rade rukama, a one rade svojim tijelima, međutim svi su radnici, objašnjava Georgina Orellano, aktivistica udruge. TheGuardian


Povezano