Objavljeno

Amazonski feminizam: brisanje biologije kao prepreke ravnopravnosti

Kad sam prvi put čula za „amazonski feminizam,“ bila sam pomalo zbunjena. Ispostavilo se da je to upravo ono što sam mislila da jest, i više od toga, na najbolji mogući način. Nastao na naslijeđu Ayn Rand, amazonski feminizam je grana feminizma koja naglašava žensko junaštvo kao metodu za ostvarivanje rodne jednakosti.

U svojoj osnovi, zagovornice amazonskog feminizma posvećene su ideji ženske junakinje u fikciji kao i u stvarnom životu – primjerice, uspjesima sportašica, poznavateljica borilačkih vještina i drugih snažnih žena i društvu, umjetnosti i književnosti. Glavna fikcijska boginja pokreta bila je Wonder Woman, osmišljena početkom 1940-ih i dijelom utemeljena na Amazonkama iz grčke mitologije.

Za vrijeme sufražetskog pokreta postojale su militantne sufražetkinje. Neke od njih, koje su prakticirale fizičku kulturu i upuštale se u nasilne oblike političkog protesta, novinari i pisci nazivali su „Amazonkama.“ Ranih ’70-ih Gloria Steinem privukla je pozornost svojim konceptom amazonskog feminizma, slavljenjem Wonder Woman kao feminističke ikone te kritiziranjem odluke DC-a iz 1968. da izmijeni njezine moći. Slavna borbena oprema Wonder Woman zamijenjena je najobičnijim smrtničkim kung-fuom. Godinu dana kasnije, kritika Steinove je upalila i Wonder Woman se vratila u svoj prijašnji oblik, zadobivši pritom nove ženske obožavateljice.

Prema Thomasu Gramstadu, „amazonski feminizam bavi se fizičkom jednakošću i protivi se rodnim stereotipima i diskriminaciji žena utemeljenoj na pretpostavci da bi žene trebale biti ili jesu pasivne, slabe i fizičke bespomoćne.“ Nadalje, on „odbacuje ideju da su određene karakteristike ili interesi inherentno muški (ili ženski) te podržava i istražuje viziju herojske ženskosti. Amazonski feminizam slavi snagu sportašica, vojnikinja, žena vatrogasaca, drvosječa, astronauta, itd.“

Richard J. Lane i Jay Wurts ratnika ili ratnicu u Zapadnom društvu definiraju na slijedeći način:

  • onaj koji se muči i bori
  • onaj koji djeluje
  • onaj koji štiti ili čuva
  • onaj koji bira ili želi
  • onaj koji progovara
  • onaj koji postaje
  • onaj koji postiže vlastitim trudom
  • onaj koji se svjestan

Ono što upada u oči je da je funkcija ratnika rodno neutralna. Antropolog Carlos Castaneda piše kako je jedan Yaqui Indijanac opisao ratnika ne u rodnom smislu, već kao određeni misaoni sklop. Ratnik, kaže, „svemu pristupa kao izazovu,“ dok obična osoba „sve shvaća ili kao blagoslov ili kao prokletstvo.“

U konačnici, amazonski feminizam bavi se time kako percipirati sebe kao zapovjednicu vlastite duše, kao osobu koja je spremna suočiti se s problemima i razriješiti svaki konflikt – i, kao žena, odbiti sebe vidjeti kao žrtvu bioloških okolnosti – te se istaknuti kao ratnica u odnosu na „obične“ ljude, bilo muškarce bilo žene, koje su spremne konformirati se i prilagoditi većini. Wonder Woman i dalje je ključna za ideale amazonskog feminizma; ona utjelovljuje ideju da teškim radom i disciplinom žene mogu postati snažne i samostalne i osloboditi se iz okova ekonomske i psihološke ovisnosti o muškarcima.

Čitajte više ovdje, ovdje i ovdje.

Povezano