Objavljeno

5 trans* osoba iz pop kulture za koje bi trebali znati

Nakon desetljeća marginalizacije, trans* umjetnici/ce napokon dobivaju zasluženo mjesto u svijetu spektakla i u mainstream medijima.

U prilog tome svjedoči i aktualna izložba Rhysa Ernsta i Zackaryja Druckera u Muzeju Whitney, koja je dobila veliku pozornost, a govori o sve većoj prisutnosti trans* osoba u popularnoj kulturi.

Transrodni modeli se pojavljuju u kampanji trgovačke kuće Barneys, memoari Janet Mock zasjeli su u veljači na vrh liste bestselera The New York Timesa, Laverne Cox nova je glumačka zvijezda zahvaljujući Netflixovoj hit seriji Orange Is the New Black, a Carmen Carrera je od natjecateljice u reality emisiji RuPaul’s Drag Race postala traženi model i muza fotografa Stevena Meisela.

Laverne Cox

Djetinjstvo je provela u Alabami, a kasnije seli u New York, gdje danju pohađa Marymount Manhattan koledž na kojem je diplomirala ples, te se zainteresirala za glumu i rodne studije, a noću izvodi operne verzije heavy metal pjesama na Squeeze Box zabavama u baru Don Hill.

Priznaje da je u tom razdoblju bila u „rodno neusuglašenom prostoru“, budući da više nije živjela kao muškarac, ali se i dalje borila s vlastitom „internaliziranom transfobijom“, kao i željom da „bude svoja, ne pokoravajući se stereotipima ženskosti“.

Nakon završenog procesa promjene spola 2008. godine, sudjelovala je u reality showu IWant to Work for Diddy, a prošle je godine napravila velik korak u karijeri ulogom u Netflixovoj seriji Orange Is the New Black glumeći lik koji završi iza rešetaka nakon korištenja ukradene kreditne kartice kako bi platila operaciju promjene spola.

Cox javno govori svom trans* iskustvu, a s Carmen Carrerom je gostovala u talk showu, koji je postao poznat zbog kritika koje je uputila voditeljici Katie Couric. Naime, Couric je u središte pažnje stavila pitanje promjene spola, na što je Cox ustvrdila da fokusiranje na to pitanje objektivizira trans* osobe i sprječava razvoj smislenije rasprave.

Podsjetila je također, u nedavnom intervjuu, da uspješnost i vidljivost nekih trans* osoba ne znači da životi većine i dalje nisu ugroženi, te da ne smijemo zaboraviti njihovu svakodnevnu borbu, a pogotovo borbu trans* crnkinja koje su u potpunosti ignorirane.

Janet Mock

Odrasla je na Havajima u problematičnoj obitelji. U srednjoj je školi upoznala transrodnu djevojku Wendi, te se s 12 ili 13 godina počela šminkati, a s 15 je započela hormonsku terapiju. Istovremeno je ostvarivala izvrsne školske rezultate i radila kao prostitutka u Honolulu da bi uštedjela novac za operaciju promjene spola u Tajlandu.

Nakon što je 2005. godine diplomirala na Sveučilištu u Havajima, Mock je postala urednica časopisa People, a 2011. godine se javno deklarirala kao biseksualka u časopisu Marie Claire.

Ove je zime, izdavačka kuća Atria Books objavila njezine memoare Redefining Realness, u kojima citira Audre Lorde, Jamesa Baldwina i Mayu Angelou, te piše kako je Beyoncé najzaslužnija za promjenu njezinog doživljaja o sebi kao crnkinji.

Poput Cox i Carrere, i ona ima neugodnih televizijskih iskustava. Kada je prošli mjesec gostovala je u showu Piersa Morgana na CNN-u, domaćin je intervju započeo komentarom kako je naprosto zapanjujuće da je ovako privlačna žena nekoć bila muškarac. Mock ga je napala na Twitteru, a časopis Slate objavio je članak u kojem oštro kritizira njegovu „opsjednutost vanjskim izgledom“, te senzacionalizam i neosjetljivost same emisije.

Valentijn de Hingh

Nizozemska TV ekipa provela je s Valentijnom većinu djetinjstva, dokumentirajući njezin prijelaz iz muškarca u ženu.

U srednjoj školi nosila je modne revije, a 2012. održala je TEDx govor pod nazivom „Why Did I Choose?“, a ove godine sudjeluje u kampanji kuće Barneys sa 16 drugih transrodnih modela.

Pomoglo joj je to što je imala roditelje pune razumijevanja, koji su ju kada je imala 5 godina odveli u bolnicu u Nizozemskoj koja je imala program za rodne varijacije kod djece. „Moji roditelji su tražili odgovore i tamo su ih našli.“

„Još uvijek imam problema s vezama“, zaključila je 23-godišnja de Hingh. „Moram razriješiti neke unutarnje dileme.“

Rhys Ernst i Zackary Drucker

Tijekom posljednjih pet godina, Zachary je prošao/la tranziciju iz muškarca u ženu, a Rhys iz žene u muškarca. Taj proces, kao i razvoj njihove ljubavne veze tematizira aktualna izložba fotografija Odnos na Bijenalu u Whitneyju.

Na mnogim fotografijama ponašaju se kao svaki drugi ljubavni par, slave godišnjice, sunčaju se, ili sjede uz bazen, dok druge scene bilježe trenutke specifične za trans* parove, poput fotografije Ernsta i Zackaryja sa zavojima na stražnjicama neposredno nakon primanja hormonske injekcije.

Prema Drucker izložba ima nekoliko ciljeva. Jedan od njih je prikazati banalnost svake ljubavne veze, a drugi naučiti voljeti sami sebe i ukloniti svaku smetnju koja nas priječi u tome.

Danas je par dio širokog genderqueer kruga i kruga transrodnih kreativaca. Žive u Los Angelesu i pripremaju pilot epizodu serije Transparent za Amazon s Jeffreyjem Tamborom u ulozi starijeg čovjeka koji započinje rodnu tranziciju.

Drucker je izjavila da bi u konačnici željela da dođemo do točke u kojoj „se nadilazi“ rodna binarnost. „To bi bila najveća tranzicija“, zaključila je. NYTimes…


Povezano