Objavljeno

Laverne Cox prva trans* žena u povijesti na naslovnici Timea

Laverne Cox, zvijezda serije Orange is the New Black, pojavila se na naslovnici časopisa Time, dobivši tako priliku progovoriti o  iskustvu transrodne osobe koja je ujedno i Afroamerikanka.

Pažnju javnosti dobila je pojavljivanjem u popularnoj seriji, a zahvaljujući svojim kasnijim medijskim istupima prozvana je lidericom trans* pokreta u Americi.

Cox naglašava da se ne osjeća ničijom predvodnicom, budući da su životne priče trans* osoba individualne, a u njezinom slučaju, kombinacija rasnog i rodnog identiteta kao poligona za diskriminaciju naglasila je kompleksnost društva koje ne prihvaća različitosti. Klasa, boja kože te spolna orijentacija (kao i rodni identitet) povezani su čimbenici, pa u LGBTIQ zajednicama najviše nasilja doživljavaju transrodne osobe koje se izjašnjavaju kao žene, i koje su uz to crnkinje.

Od djetinjstva je bila naglašeno feminizirana, zbog čega je nerijetko bila žrtvom vršnjačkog nasilja. U pubertetu je počela osjećati privlačnost prema istom spolu i istovremeno opterećenje da je to grijeh. Konfuzija koju su takvi osjećaji u pubertetu stvarali, kao i osjećaj da s njom nešto nije u redu, te nastojanje da ne iznevjeri majčina očekivanja doveli su ju do prvog pokušaja samoubojstva.

Okolina koja ju nije prihvaćala i nedostatak medijske pokrivenosti transrodnih osoba, nisu bili od pomoći pri definiranju vlastitog rodnog identiteta, zbog čega su za buduće generacije pojedinci/ke poput Cox važni, kao i prilike da o svom iskustvu javno progovore. Danas je zahvaljujući internetu i društvenim mrežama moguće demistificirati rodne razlike.

„Postoje teškoće. I dalje se moramo boriti. Ali, sretna sam što sam ja, ne mogu zamisliti svoj život da i dalje poričem svoj identitet, lažno se predstavljajući dječakom. To mi se sada čini smiješnim“, zaključila je Cox. [A.M.F.G.] Colorlines/Time


Povezano